Sin Radio Listen, don't just hear!
Για 25η χρονιά, το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, με χορηγούς τη ΔΕΗ και τη more.com, με υποστηρικτή την μ. artisan water και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, διοργάνωσε στις 14 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη”, μια ξεχωριστή γιορτή για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023.
Το ερώτημα που ετέθη από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, ηθοποιό και σκηνοθέτη, Μάνο Καρατζογιάννη και, μετά από ένα σύντομο flash back στα πρώτα βραβεία του 1999, σχετιζόταν με τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνικής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ).
Πώς θα είναι άραγε το θέατρο μετά από 30 χρόνια, όταν η AI θα αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας; Στη σκηνή θα βλέπουμε ηθοποιούς ή ολογράμματα; Θα γράφονται έργα αποκλειστικά και μόνο από την AI και ποιο θα είναι το συναίσθημα που θα απορρέει από αυτά; Μήπως μια παραγγελία για ένα «Cherryorchid», θα μπορεί να αντικαταστήσει τον «Βυσινόκηπο» του Τσέχωφ; Και η Επίδαυρος ή το Εθνικό Θέατρο, μήπως ανεβάζουν έργα τα οποία δεν θα έχουν γραφεί από ανθρώπινο χέρι; Λέτε να εξαφανιστούν κάποια είδη θεάτρου ή να κάνουν την εμφάνισή τους νέα;
∞
Αρχικά, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον, μέσω βίντεο και με φόντο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (όπου ετοιμάζει τη νέα του παράσταση “Τρεις ψηλές γυναίκες” του Έντουαρντ Άλμπι), υποστήριξε ότι το θέατρο αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα, ανάγκη για τον άνθρωπο και χώρος ανταλλαγής ιδεών και είναι υποχρέωσή του να βρίσκει το φως, ακόμη και μέσα από το πιο σκοτεινό έργο. Αυτό εξάλλου αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για το μέλλον.
Ακολουθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όλων των υπό βράβευση κατηγοριών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν το πώς έχει εξελιχθεί έως σήμερα ο τομέας τους, αλλά και να κάνουν μια πρόβλεψη για το πώς πιθανόν να επιδράσει η AI, στο θέατρο, μετά από 30 χρόνια. Σύμμαχο έχουν τον μουσικό επί σκηνής, Τηλέμαχο Μούσα, ο οποίος έγραψε 9 ξεχωριστά μουσικά κομμάτια, ειδικά για τη φετινή γιορτή.
Έτσι, ο Αλέκος Αναστασίου, μιλώντας σχετικά με τον φωτισμό στο θέατρο, υποστηρίζει ότι η AI δεν διαθέτει δημιουργική νοημοσύνη και φαντασία, ο Θοδωρής Οικονόμου δηλώνει ότι πρόσφατα αρνήθηκε να γράψει μουσική σε στίχους γραμμένους σε πρόγραμμα της AI, ενώ με τρόπο κατηγορηματικό λέει ότι θέατρο είναι η σύνθεση μιας ομάδας ανθρώπων που μαζί δημιουργούν. Η AI δεν έχει εξάλλου καμιά επίγνωση εάν αυτό που κάνει αρέσει ή όχι. Η Ελένη Μανωλοπούλου υποστηρίζει ότι μπορεί η ΑΙ σε μια τρισδιάστατη εκτύπωση να είναι εντυπωσιακή, αλλά καταργούνται οι στρατιές από μοδίστρες και δημιουργούς. Ο Πάρις Μέξης εξηγεί πώς μπορούμε να σκοντάψουμε σε ένα ψηφιακό σκαμπό, ενώ δηλώνει ευθαρσώς ότι η AI ούτε συγκινείται ούτε συγκινεί και φυσικά στερείται φαντασίας. Με τη σειρά του, ο Χάρης Ρώμας υποστηρίζει ότι το ταλέντο δεν αποτελεί κατασκεύασμα της ΑΙ, ο Γρηγόρης Βαλτινός, χαρούμενος πολύ που επιτέλους πατάει σε ένα κόκκινο χαλί, δηλώνει ότι το θέατρο παράγει αίσθημα και συγκίνηση κι όχι μόνο εικόνα και η Ελένη Σκότη υποστηρίζει, με βεβαιότητα, ότι το θέατρο σε 30 χρόνια από σήμερα, παρόλες τις καινοτομίες, θα συνεχίσει να αντανακλά το θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Φέτος, συνάδελφοι και μάλιστα υποψήφιοι στην κατηγορία τους, απένεμαν τα ασημένια αγαλματίδια στους βραβευμένους συναδέλφους τους, κάτι το οποίο άρεσε ιδιαίτερα πολύ στο θεατρόφιλο κοινό και στον κόσμο του θεάτρου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
∞
Συνολικά, σε 9 θεατρικές παραστάσεις απονεμήθηκαν 25 βραβεία. Οι παραστάσεις αυτές ξεχώρισαν για τη σκηνοθεσία τους, τις μοναδικές ερμηνείες, τα σκηνικά, τα κοστούμια, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, τον σχεδιασμό ήχου και τους φωτισμούς τους. Και είναι οι παραστάσεις οι οποίες συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους από τους αναγνώστες του περιοδικού “αθηνόραμα” και του athinorama.gr.
Τα βραβεία:
Καλύτερη παράσταση
1ο Βραβείο: “Τα φώτα της πόλης”
2ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”
3ο Βραβείο: “Berlin Alexanderplatz”
Σκηνοθεσία
1ο Βραβείο: Αμάλια Μπένετ (“Τα φώτα της πόλης”)
2ο Βραβείο: Άρης Μπινιάρης (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
3ο Βραβείο: Στάθης Λιβαθινός (“Berlin Alexanderplatz”)
Ανδρικού ρόλου
1ο Βραβείο: Γιώργος Χρυσοστόμου (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
2ο Βραβείο: Γρηγόρης Βαλτινός (“Da”)
3ο Βραβείο: Άκης Σακελλαρίου (“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”)
Γυναικείου ρόλου
1ο Βραβείο: Ελένη Ράντου (“Το πάρτι της ζωής”)
2ο Βραβείο: Κατερίνα Διδασκάλου (“Το χελιδόνι”)
3ο Βραβείο: Κάτια Δανδουλάκη (“Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου”)
Ενδυματολογίας
1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη (“Ο μισάνθρωπος”)
3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου (“Berlin Alexanderplatz”)
Σκηνογραφίας
1ο Βραβείο: Τίνα Τζόκα (“Τα φώτα της πόλης”)
2ο Βραβείο: Πάρις Μέξης (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
3ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου (“Berlin Alexanderplatz”)
Μουσικής σύνθεσης
1ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου (“Τα φώτα της πόλης”)
2ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
3ο Βραβείο: Μαρίζα Ρίζου (“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”)
Φωτισμού
1ο Βραβείο: Στέλλα Κάλτσου (“Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”)
2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα (“Τα φώτα της πόλης”)
3ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου (“Berlin Alexanderplatz”)
Σχεδιασμού ήχου
1ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μπώκος (“Τα φώτα της πόλης”)
Στη φωτογραφία: Τα βραβεία ανδρικού ρόλου κέρδισαν οι Άκης Σακελλαρίου (3ο Βραβείο:”Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”), Γιώργος Χρυσοστόμου (1ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”) και Γρηγόρης Βαλτινός (2ο Βραβείο: “Da”). Τα βραβεία απένειμε η Μαρία Πρωτόπαππα.
Έλενα Χατζοπούλου, Νοέμβριος 2023
Written by: Sin Radio
©2023 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv