play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Ο κατά φαντασίαν ασθενής’ του Μολιέρου στο Θέατρο Βράχων ‘Άννα Συνοδινού’

today4 Αυγούστου, 2022

Φόντο

Τον “κατά φαντασίαν ασθενή” τον έχω παρακολουθήσει πολλά χρόνια πριν και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από εκείνη την παράσταση, όμως για τη φετινή παράσταση που είδα πρόσφατα, θα ισχύει το αντίθετο! 

Την ιστορία την ξέρουμε – ένας καλός άνθρωπος, ονόματι Αργκάν, πέφτει θύμα διάφορων γιατρών που εκμεταλλεύονται την ανησυχία του για τον θάνατο και τον υποχόνδριο φόβο του πως κάτι κακό συμβαίνει μέσα του και, αν δεν το προλάβει, θα αποβεί μοιραίο. Σε αυτήν την κατάσταση, περιπλέκεται η δεύτερη σύζυγός του, που περιμένει από όλες αυτές τις “θεραπείες” να τα “κακαρώσει” κάποια στιγμή ο Αργκάν, ώστε να κληρονομήσει την περιουσία του, η κόρη του, που ο ίδιος θέλει να την παντρέψει με έναν γιατρό, ώστε να έχει μόνιμη και δωρεάν ιατρική φροντίδα, και η οικονόμος του σπιτιού, η οποία έχει καταλάβει σε τι λούκι έχει μπει ο εργοδότης της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να του ανοίξει τα μάτια και να τον κάνει να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα. 

Ο Κώστας Γάκης, γνωρίζοντας πως το έργο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και μεγάλο μέρος του κοινού έχει παρακολουθήσει άλλα ανεβάσματα, επιλέγει να “επέμβει” στη δομή του κειμένου, να αλλάξει τον χαρακτήρα της παράστασης, να εντάξει μέσα και τον ίδιο τον συγγραφέα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη ζωή του και πρόσωπα που συνεργάστηκε μαζί τους και να φτιάξει ένα νέο έργο, που περιέχει την κωμωδία του Μολιέρου και τα παρασκήνια, ταυτόχρονα, της εξέλιξης της παράστασης, που ανεβαίνει από τον θίασο του διάσημου ηθοποιού Μπεζάρ.

Το κοινό παρακολουθεί έναν απελπισμένο θιασιάρχη, που έχει πνιγεί στα χρέη, να αναζητά ένα νέο άπαιχτο έργο για να περιοδεύσει στη Γαλλική επαρχία, έτσι ώστε να βγει κάποιο κέρδος και παράλληλα να αποκτήσει φήμη, ώστε να τύχει ο θίασος της θετικής αντιμετώπισης από τον Λουδοβίκο και να μπει υπό την προστασία του. Ο θίασος είναι μια οικογενειακή υπόθεση, ο ίδιος, η γυναίκα του και οι τρεις κόρες τους. Σε αυτούς, προσθέστε έναν νεαρό αριστοκράτη με τον ακόλουθό του, που γίνονται μέλη της ομάδας για οικονομικούς λόγους… Αυτή η συντροφιά θα συναντηθεί με τον νεαρό συγγραφέα Μολιέρο, που θα τους παρουσιάσει την ανολοκλήρωτη και άτιτλη, ακόμη, νέα του κωμωδία, ο οποίος θα δεχτεί να την παραχωρήσει, με όρο να ενταχθεί κι αυτός, ως ηθοποιός, στην περιοδεία και να ολοκληρώσει το έργο στη διάρκειά της. Το έργο, μετά από διαβουλεύσεις της ομάδας, θα ονομαστει «Ο κατά φαντασίαν ασθενής»!

Στο ταξίδι αυτό, οι ήρωες θα συναντήσουν διάφορους ανθρώπους και ο Μολιέρος θα αντλήσει ιδέες για την εξέλιξη του έργου και θα ενσωματώσει νέους ηθοποιούς στην ομάδα. Εμείς παρακολουθούμε το έργο και τα όσα συμβαίνουν σε αυτό και παράλληλα βλέπουμε την εξέλιξη της περιοδείας, με τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των συντελεστών και τη φήμη που αποκτά σιγά – σιγά η παράσταση. Το διπλό τέλος, όπου ο Αργκάν “γιατρεύεται” από όσα τον βασάνιζαν και ο Μπεζάρ κατακτά την εύνοια του βασιλιά και ταυτόχρονα κάνει απόλυτα “οικογενειακό” τον θίασο, έρχονται και κλείνουν γλυκά μια παράσταση που προσφέρει στους θεατές της μια πολύ όμορφη θεατρική εμπειρία.

Η απόπειρα του σκηνοθέτη να παρουσιάσει κάτι νέο, κρίνεται επιτυχής. Το επιπρόσθετο κείμενο που έχει συμπληρώσει το πρωτότυπο, με τις σύγχρονες αναφορές σε κάποιες ατάκες, είναι εξαιρετικό και εκπληρώνει το όλον του σκοπού του, δηλαδή να διασκεδάσει το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση, δίνοντας μια ανάσα γέλιου και ανάτασης στη δύσκολη οικονομικά, και όχι μόνο, περιόδο των τελευταίων μηνών. Η παράσταση κυλάει με ωραίο ρυθμό και τα σχεδόν 120 λεπτά της δεν τα καταλάβαμε. 

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του αποτελέσματος αυτού παίζει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που είναι απολαυστικός στον διπλό ρόλο του Μπεζάν και του υποχόνδριου Αργκάν – αλώνισε όλη την σκηνή και ήταν ευρηματικότατος σε ένα μικρό απρόοπτο κατά την παράσταση, που βρήκε τον τρόπο και το ενσωμάτωσε μέσα στο έργο! Σε υψηλά στάνταρ απόδοσης και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, Νίκος Ορφανός (Γιατρός Ντιαφουαρύς, Σεβαλιέ, αφηγητής), Νικολέτα Βλαβιανού (Τουανέτ-υπηρέτρια και Μαντλέν Μπεζάρ), Αγοραστή Αρβανίτη (Μπελίν-σύζυγος Αργκαν, Κατρίν Μπεζάρ) Νάστια Βραχάτη (Αντζελίκ, Ζενεβιέν Μπεζάρ), Στεφανία Καλομοίρη (Λουιζόν, Αρμαντ Μπεζάρ), Ορφέας Παπαδόπουλος (Κλεάντ, Ιππότης της Μοντένας), Δημήτρης Καλαντζής (Μπεράλντ, Φιλίπ, κύριος Μπονφουά) και Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Τομά Ντιαφουαρύς, κύριος Πυργκόν και Μολιέρος). Πολύ σπουδαία η συμβολή του μουσικού επί σκηνής, Κώστα Λώλου, που έπαιζε τη μουσική που συνέθεσε ο Κώστας Γάκης. Υπέροχη και ευρηματική η λιτή, αλλά πολύ λειτουργική σκηνογραφία από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη, που είχε και την επιμέλεια των εξαιρετικών κοστουμιών.

Συνολικά, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» είναι μια εμπνευσμένη παράσταση διά χειρός Κώστα Γάκη, που έχει την ευτυχία να παίρνει από την ομάδα των ηθοποιών το 1000% και να παραδίδει ένα πολύ διασκεδαστικό αποτέλεσμα. Σίγουρα θα προσφέρουν ικανοποίηση και στους συντελεστές, η ευτυχία και τα χαμόγελα του κοινού μετά το τέλος και, όπου σας δοθεί η ευκαιρία να τη δείτε, μην το αμελήσετε!

Υ.Γ. Να είναι καλά, όπου κι αν βρίσκεται, το κορίτσι που καθόταν δίπλα μας και, με το γέλιο του και τη φοβερή του διάθεση, μας έφτιαξε ακόμη περισσότερο το βράδυ μας – η ατάκα στις φίλες, όταν τελείωσε η παράσταση: “το είχα ανάγκη μετά την τελευταία βδομάδα… ευτυχώς που δεν είχε άλλο, γιατι θα πέθαινα από το τόσο γέλιο”, όλα τα λεφτά!

Περισσότερα εδώ.

Θοδωρής Κ., Ιούλιος 2022

Συντάχθηκε από: Sin Radio

Sin Radio