play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην’ στο Θέατρο Αργώ

today7 Νοεμβρίου, 2023

Φόντο
share close

Ο Jeff Baron, Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, βραβευμένος με το KulturPreis Europa, λαμβάνει αρχικά πτυχίο κινηματογράφου από το Northwestern University και στη συνέχεια M.B.A. από το Harvard Business School. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στον χώρο των επιχειρήσεων, μεταβαίνει στον χώρο της τέχνης, όπου γράφει έργα, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στις οικογενειακές σχέσεις και τις συγκρούσεις, τη φιλία, τον ρομαντισμό και την ανάγκη για μια ανθρώπινη σύνδεση.

Το έργο του «Visiting Mr. Green» (1996) έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες, έχει βραβευθεί κι έχει ανέβει στη θεατρική σκηνή σε περισσότερες από 50 χώρες.

Φέτος, το έργο του Jeff Baron, με τον τίτλο «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Αργώ, με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αποστόλη Τότσικα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, ενώ ο συγγραφέας παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης και, μετά την ολοκλήρωσή της, συνομίλησε με το κοινό, σχετικά με ό,τι πραγματεύεται αυτό του το έργο.

Ο ογδόντα εξάχρονος χήρος, Mr. Green, ζει απομονωμένος στο διαμέρισμά του, μετά τον θάνατο της συζύγου του. Σε μια από τις σπάνιες εξόδους του, ένα αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο νεαρός Ross Gardiner, τον χτυπάει ελαφρά. Ο Ross κρίνεται από το δικαστήριο ένοχος, για τον επικίνδυνο τρόπο οδήγησής του και τιμωρείται με οικειοθελή εργασία, την οποία θα προσφέρει στο σπίτι του Mr. Green, μια φορά την εβδομάδα, για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Mr. Green εκνευρίζεται με την παρουσία του Ross στο σπίτι του, προσπαθεί να τον αποφύγει, όμως η δικαστική απόφαση πρέπει να εκτελεστεί.

Οι μέρες κυλούν αργά και οι σχέσεις τους περνούν από σαράντα κύματα, πότε με κωμικό και πότε με δραματικό τρόπο, ενώ η αρχική αρνητική στάση του Mr. Green μετεξελίσσεται και αρχίζει να προσμένει τον Ross με αδημονία περισσή. Κι όσο η σχέση τους αναπτύσσεται, οικογενειακά μυστικά, δράματα και παλιές πληγές έρχονται στην επιφάνεια και αποκαλύπτονται.

Και το ερώτημα είναι η σχέση θα αντέξει κι εάν τελικά ένα τυχαίο ατύχημα, μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα, συνειδητό πλέον, ευτύχημα…

Το κείμενο του Jeff Baron μεταφράζεται με τη συνδρομή του από τον Κώστα Γάκη, ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά και το κοστούμια του Μάριου Ράμμου αποτυπώνουν επακριβώς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ιστορίας, ενώ οι φωτισμοί βοηθούν τις μεταβάσεις των συναντήσεων από Πέμπτη σε Πέμπτη.

Ο Αποστόλης Τότσικας «λύνεται» υποκριτικά δίπλα στον Γιώργο Κωνσταντίνου και υποστηρίζει δυναμικά τον ρόλο του, αναδεικνύοντας την ερμηνευτική του δυνατότητα.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, εδώ και πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται να καταβάλλει κάποια προσπάθεια για να ερμηνεύσει κάποιον ρόλο. Απλά παρίσταται στην σκηνή και το ταλέντο και η εμπειρία του είναι πασιφανής. Είναι μια παρουσία που το κοινό σέβεται και αγαπά και δεν τον αφήνει εύκολα να αποχωρήσει από τη σκηνή, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του.

Μια τρυφερή παράσταση, που βάζει τον θεατή σε σκέψεις…

Λάθη του παρελθόντος που αποτελούν αγκυλώσεις στο σήμερα, προσποίηση ότι είσαι κάτι άλλο απ’ αυτό που είσαι, εγωισμοί που επικρατούν και στιγμές που χάνονται, στρεβλά κριτήρια και κρίσεις για κάτι μη οικείο και η απόφαση για αποδοχή, με στόχο την απελευθέρωση της ψυχής.

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Νοέμβριος 2023

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%