play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Amber Alert’ στο Θέατρο Βικτώρια

today27 Απριλίου, 2024

Φόντο
share close

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινωνίας αναφορικά με το εμπόριο παιδιών και γενικότερα ανθρώπων (human trafficking), ο βραβευμένος Αλβανός συγγραφέας και ποιητής, Odise Plaku, έρχεται στη γενέτειρα της τραγωδίας και, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γιώτας Κουνδουράκη, ανεβάζει στη σκηνή τη Γεωργία Ζώη, προκειμένου να υποδυθεί τη Μάνα στην παράσταση «AMBER ALERT».

Το, με πολλές διακρίσεις, μονόπρακτο έργο του Odise Plaku, «Η κραυγή της τρελής μητέρας», αναδεικνύει το μείζον θέμα της εμπορίας παιδιών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ένα διεθνές επίπεδο, όπου εκατομμύρια παιδιά «χάνονται» στα ξαφνικά και προωθούνται στα δύσοσμα κυκλώματα των απαγωγέων ανηλίκων και στην, δια της βίας και απειλών, εκπόρνευσής τους.

Ένας θεατρικός μονόλογος για τη Μάνα Σύμβολο, που ίσως αποτελέσει τον μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία να σκύψει πάνω από το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα και τελικά να νομοθετήσει διαφορετικά.

«Ευλογημένοι άνθρωποι, ανοίξτε μου αυτήν την πόρτα… Απόψε θα σας ανοίξω την καρδιά μου. Ήταν θέλημα Θεού να γίνω Μάνα και θέλημα Θεού να μεγαλώσω, αλλά και να χάσω το παιδί μου…»

Η ρακένδυτη Μάνα σέρνει ένα μπαούλο που μέσα του κρύβεται όλη η ζωή της κόρης της. Ένα 14χρονο κορίτσι που πήγε με τη στάμνα στο πηγάδι για νερό κι εξαφανίστηκε. Ακολουθούν άρθρα στις εφημερίδες, με έναν copy paste λόγο, τα κακόβουλα κουτσομπολιά της γειτονιάς, οι λιγοστές και αντικρουόμενες πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία, ενόσω η Μάνα ουρλιάζει ότι τις κόρες τους «τις κλέβουν…δεν φεύγουν μόνες τους». Ακόμη και ο πατέρας και ο αδελφός του κοριτσιού, αποκαμωμένοι από την αντιμετώπιση της Πολιτείας και της γειτονιάς, απομακρύνονται.

Και η Μάνα, ολομόναχη τα βάζει με όλους και με όλα, ακόμη και με το φεγγάρι που νανούριζε το κοριτσάκι της, ενώ, ως τρελή, όπως πλέον την αποκαλούν, ψάχνει στους δρόμους την καρδιά και την ψυχή της.

Και τέλος, νανουρίζει το κοριτσάκι της, αποκαθηλώνει το αιματοβαμμένο, αφόρετο, νυφικό, το παίρνει στους ώμους ακολουθώντας τον προσωπικό της Γολγοθά, μέχρι να το ενταφιάσει, όσο «εσείς σιωπάτε…».

Το κείμενο του Odise Plaku, σε μετάφραση Mihal Naço, θίγει τα κακώς κείμενα και η παράσταση «AMBER ALERT», αρωγός στο έργο του Amber Alert Hellas (Χαμόγελο του Παιδιού), αναδεικνύει, σε ένα συνολικό επίπεδο, την κοινωνική αυτή μάστιγα.

Επί σκηνής, η μουσικός Αρετή Κοκκίνου, η οποία συνθέτει την πρωτότυπη μουσική, με την κιθάρα της και το μουσικό όργανο «βροντή», παράγει μουσική, βόμβους και ήχους και συντροφεύει τον σπαραγμό της μάνας. Οι μάσκες, ένας κόσμος με πρόσωπα αδιάφορα, αποτελούν τα σκηνικά της Σοφίας Παγώνη, ενώ και τα κοστούμια της ιδίας, συμβολίζουν το ψυχικό απόκαμα της μάνας, οι δε φωτισμοί του Πάνου Γκόλφη, σκοτεινοί, όπως και η όλη υπόθεση.

Η πολυδιάστατη Γεωργία Ζώη, ως το αρχέτυπο Μάνα Σύμβολο, παίρνει το κείμενο, το κατοικεί στην ψυχή της και με περισσή ευαισθησία το επικοινωνεί στους θεατές. Μέσα από την αλήθεια της τέχνης της, με τα ερμηνευτικά της εργαλεία, περνάει το μήνυμα, σε μια προσπάθεια αφύπνισης, ενός κοινού που την καταχειροκροτεί.

Η εταιρεία πολιτισμού «ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ», σε συνεργασία με τον Odise Plaku, ανεβάζουν στη σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την παράσταση «AMBER ALERT». Μια παράσταση αφιερωμένη στα ανήλικα θύματα, τα οποία πωλούνται για σεξουαλική και όχι μόνο εκμετάλλευση σε όλο τον κόσμο. Με την Υποστήριξη του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού» και της Αλβανικής Πρεσβείας.

Η παράσταση τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στην Αλβανία και θα παρουσιαστεί στα Τίρανα και στην Κορυτσά.

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Απρίλιος 2024

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%