Sin Radio Listen, don't just hear!
«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον». Ένας τίτλος που, εάν δεν έχεις διαβάσει το δελτίο τύπου, σε παραπέμπει αλλού.
Όμως, στην πραγματικότητα είναι ένας τίτλος που χρησιμοποιείται ειρωνικά, για έναν παράδεισο που δυστυχώς δεν υπάρχει.
Το έργο της Βαλέριας Δημητριάδου πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Ένα έργο σκληρό, αποτρόπαιο θα έλεγε κανείς, που με ρεαλιστικό και ωμό τρόπο πραγματεύεται το sex trafficking. Έννοια άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ίσως κάπου, κάποτε κάτι να είχαμε ακούσει, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο… Αόριστα πράγματα, πολύ μακριά από εμάς.
Την παράσταση την είδα δύο φορές. Την πρώτη βγήκα σοκαρισμένη από την απλότητα που μπορεί να συμβεί η απαγωγή… Τη δεύτερη φορά εστίασα σε άλλα ζητήματα, που από την ταραχή μου δεν τα είχα προσέξει την πρώτη.
Πολλοί ίσως αναρωτιούνται ποια είναι η ψυχαγωγία με τέτοιου είδους παραστάσεις και εάν αυτό είναι το θέατρο. Από προσωπική εμπειρία, έχω να πω ότι με τέτοιες παραστάσεις που φτάνουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και σου φτύνουν κατάμουτρα μια κοινωνία, που ευτυχώς δεν είσαι μέρος της, σου ανοίγουν τα μάτια και σου ενδυναμώνουν την ενσυναίσθηση. Το εύρος του ορίζοντά σου μεγαλώνει, όπως και η αντίληψη.
∞
Η θεατρική ομάδα «C for Circus», πλαισιωμένη με νέους και παλαιότερους συνεργάτες, ανεβάζει, για 2η χρονιά στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, το «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον», γραμμένο και σκηνοθετημένο από το μέλος της, Βαλέρια Δημητριάδου.
Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το 2,8 κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης και το τραγικό θέμα σχετίζεται με μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά και που ζουν υπό τη σκιά του φόβου του θύτη και της απειλής κατά της ζωής τους.
Έντεκα ηθοποιοί σε έντεκα ρόλους λειτουργούν σαν ένα σώμα και καταθέτουν ο καθένας από τη σκοπιά του το δικό του κομμάτι, συνθέτοντας σταδιακά το παζλ της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα η επί σκηνής ζωντανή μουσική ενισχύει τη δράση και δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα.
∞
Την πρώτη φορά, την παράσταση την είδα μαζί με τον καλεσμένο μου και παλιό φίλο, Ηρακλή Μοσκώφ, ο οποίος από το 2013 έχει οριστεί ως επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (σήμερα είναι ο Γ.Γ. Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας). Τότε ήταν που ο κ. Μοσκώφ έλαβε την απόφαση την παράσταση να την δούνε εκπρόσωποι από αρμόδιους φορείς, αλλά και εθελοντές από διάφορες ΜΚΟ. Έτσι, λίγες ημέρες μετά, περισσότεροι από 150 καλεσμένοι του, παρακολούθησαν την παράσταση, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μοσκώφ, η Διευθύντρια της «Α21 Greece» κα Μαρίνα Ντονοπούλου, η συγγραφέας και σκηνοθέτης κα Βαλέρια Δημητριάδου και η ηθοποιός της παράστασης κα Μαρία Προϊστάκη, μίλησαν σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το sex trafficking και πόσο οι παραστατικές τέχνες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά, ενώ δέχτηκαν και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις των θεατών, γύρω από το οργανωμένο έγκλημα και τα αόρατα θύματα που ζουν υπό τη σκιά και τον φόβο του θύτη τους, που απειλεί τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους.
∞
Τα στατιστικά στοιχεία, όσα μπορούν να υπάρξουν και να είναι ακριβή, κάνουν λόγο για 40.000.000 παγιδευμένων, σε σκλαβιά, ανθρώπων, ενώ μόνο το 1-2% των θυμάτων διασώζονται. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού των θυμάτων. Σήμερα λειτουργεί, όλο το 24ωρο, η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων – 1109, που δέχεται κλήσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα τηλεμετάφρασης σε 200 γλώσσες.
Η εμπορία ανθρώπων έχει κέρδη περισσότερα από 138 δις ευρώ, τον χρόνο, πάνω από το 70% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ περίπου το 1 στα 4 θύματα είναι παιδιά.
Στην Ε.Ε. περίπου το 25% των θυμάτων είναι παιδιά, εκ των οποίων το 78% περίπου είναι κορίτσια. Σχεδόν το 75% των καταγεγραμμένων ενήλικων περιστατικών αφορούν σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, ενώ το 80,4% των καταγεγραμμένων ανήλικων περιστατικών αφορούν την εκμετάλλευση της επαιτείας παιδιών.
Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ακόμα ένας άνθρωπος γίνεται σκλάβος.
Αν υποψιάζεσαι κάτι ανέφερε το. Αν δεις κάτι, πες κάτι. Στο 1109.
Περισσότερα εδώ.
Έλενα Χατζοπούλου, Οκτώβριος 2023
Written by: Sin Radio
©2023 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv