play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε τη stand up κωμωδία Α4 του Δημήτρη Δημόπουλου στον Μικρό Κεραμεικό

today28 Νοεμβρίου, 2023

Φόντο
share close

Τον Δημήτρη Δημόπουλο, τον γνώρισα μέσα από τη δουλειά του, αρχικά ως τον άνθρωπο που υπηρετεί το πραγματικά δύσκολο είδος της stand up κωμωδίας και μετά σε μια “απροσδόκητη” συνάντηση, όταν ήρθε καλεσμένος του Γιαννάκη μας, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι αυτός που τον καλεί, βασιζόμενος μόνο στον ένστικτό του (εκεί κέρδισε έξτρα “κανονάκια”). Στη συζήτηση που είχαν, αλλά κυρίως σε αυτά που κουβεντιάσαμε, αφού τελείωσε η εκπομπή, αντιλήφθηκαμε πως είχαμε να κάνουμε με έναν ευφυέστατο άνθρωπο, επιστήμονα και πολυπράγμονα, αφού, πέραν αυτού που τον γνωρίζαμε, δουλεύει σε μεταγλωττίσεις, ενώ έχει και ενεργό ρόλο στην Εθνική Λυρική σκηνή, ως σκηνοθέτης και ως μουσικός!

Φέτος, σε νέο θεατρικό χώρο στο Γκάζι, παρουσιάζει την τέταρτή του παράσταση με τίτλο Α4 – μας εξήγησε γιατί την ονόμασε έτσι και όσοι δεν κάψανε εγκέφαλο από το λόγυδριο αυτό, αντιλήφθηκαν ότι πλέον έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Η φετινή του παράσταση συνεχίζει στο ίδιο ύφος που είχαν και οι προηγούμενές του. Προσωπικές αναφορές και σάτιρα των καταστάσεων που βιώνει ο ίδιος, ως ένας καθημερινός πολίτης αυτού του τόπου. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, έχει να κάνει με την επί τούτου θεματολογία και αυτό που ο ίδιος λέει, πως η ζωή (και όχι μόνο) έρχεται και συναντά την κωμωδία και, με αυτόν το μαγικό τρόπο, του δίνει τη δυνατότητα να φιλτράρει ό,τι του έχει συμβεί και να τα παρουσιάσει ως μία ολοκληρωμένη κωμική παράσταση 90 λεπτών, που σίγουρα λειτουργεί θεραπευτικά για τον ίδιο, αρχικά, και μετά για όσους, πίσω από τα αστεία, μπορούν να “διαβάσουν” όσα μηνύματα περιέχονται.

Ξεκινώντας από το μεταπτυχιακό του στη θεατρολογία, παρουσιάζει όλο το οικοδόμημα που έχει στηθεί πάνω στην απόκτηση αυτών των τίτλων, με έναν μοναδικό τρόπο, με παρουσιάσεις, όπως θα έκανε κάποιος στην τελική του εξέταση, αλλά με σχολιασμό και αιχμηρό χιούμορ, που λοιδωρεί τα κακώς κείμενα που, για τους γνωστούς-άγνωστους λόγους, κανείς ποτέ δεν θα διορθώσει.

Στη συνέχεια, μας γνωστοποιεί πως, παράλληλα με την απόκτηση ενός ακόμη τίτλου σπουδών, που η διαδικασία, όπως λέει, τον κάνει να νιώθει νέος, στο διάστημα εκείνο έγινε και νέος πατέρας! Ξανά εδώ, παρουσιάζει με τη φαιδρή όψη τους τα πράγματα, κάτι που σε βάζει σε σκέψεις, αν όντως είναι έτσι οι καταστάσεις και όχι “τραγικές” ή ανυπέρβλητες, όπως συνήθως τις παρουσιάζουν οι περισσότεροι νέοι γονείς· προσωπικά, ανακαλώντας όσους τέτοιους γνωρίζω, απόρησα για το πώς αυτός ο άνθρωπος και παιδί έκανε και σπούδαζε και ετοίμαζε και κάτι νέο στη Λυρική, κι όλα αυτά χωρίς να αλλάξει προς το αρνητικότερο ή στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή να αρχίσει τους μύθους για το παιδί που ήρθε και όλα όσα αφορούν στο ζευγάρι μπαίνουν στην κατάψυξη (αζώτου) για άγνωστο χρόνο, καθώς πλέον το νέο μέλος της φαμίλιας απαιτεί την πλήρη προσήλωση και υποταγή όλων… (τώρα, αν αυτό, απ’ αυτούς που ήμασταν εκεί, το αντιλήφθηκαν, θα το μάθουμε, αν ποτε γίνουνε γονέοι κι αυτοί και αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη ή να να ακούνε όλον τον σογιοπερίγυρο, που θα τους έχει κατσικωθεί στον σβέρκο).

Και από τα ευχάριστα, με έναν μαγικό τρόπο, που δεν τον συλλάβαμε με την πρώτη, μας άλλαξε θεματολογία και μας πήγε σε πιο “σκληρά” θέματα, όπως αρρώστιες και θάνατο. Κι εδώ, με τον τρόπο που τα χειρίζεται, κι ενώ μιλάει για πολύ ζόρικες καταστάσεις, μας έπεισε ότι, σε όλη αυτή τη δύσκολη συνθήκη, η κωμωδία κι ο αιρετικός του τρόπος να αντιμετωπίζει τα πράγματα, φέρνοντας μπροστά τις γελοίες καταστάσεις των άσχημων γεγονότων (και μη μου πει κανείς ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σε αυτές τις περιπτώσεις – για την Ελλάδαρα μας μιλάμε, όχι για κανένα οργανωμένο κράτος), ήρθαν και τον βοήθησαν να τα αντιμετωπίσει και εμείς, ως κοινό, να ακούμε κάτι που δύσκολα φαντάζεσαι ότι μπορεί να γίνει θέμα για κωμωδία ή σατιρικό σχολιασμό, αρκετά άνετοι και χωρίς να δυσανασχετούμε!

Σίγουρα, η 4η παράσταση του Δημήτρη Δημόπουλου, είναι η πλέον ώριμή του και η πιο συγκινητική, αφού περικλείει πολλά γεγονότα διαφορετικών συναισθηματικών αποχρώσεων, που, μέσα από το δικό του κωμικό φίλτρο, περνάνε -σε όποιον ακούει και φιλτράρει- πολλά σπουδαία μαθήματα ζωής. Για αυτό και μόνο τον λόγο αξίζει, όσοι αγαπούν την καλή stand up κωμωδία, να παρακολουθήσουν το Α4, αλλά κι όσοι ψάχνουν αυτό που είναι ξεχωριστό και ίσως δεν το έχουν συναντήσει ακόμα…. (κι όσοι τυχόν δεν τον γνωρίζετε ή φοβάστε για το τι θα δείτε, επισκεφθείτε πριν το κανάλι του στο youtube και παρακολουθήστε την Υπερπαραγωγή και το Αντί διδακτορικού, για να αποκτήσετε μια πρώτη άποψη).

Περισσότερα εδώ.

Θοδωρής Κ., Νοέμβριος 2023

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%