play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Εικαστική έκθεση, performances & ένα ολονύκτιο rave party | Από 18.11

today5 Νοεμβρίου, 2023

Φόντο
share close

Μυστήριο 151 A Rave Down Below
Εικαστικά
18.11.2023 – 28.01.2024
Παλαιό Ελαιουργείο

Εικαστική έκθεση, performances & ένα ολονύχτιο rave party

Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος
Καλλιτέχνες: Θεόδωρος Γιαννάκης / Βίκτωρ Γκόγκας / Σταύρος Καπετάνιος / Λητώ Κάττου / Πέτρος Μώρης / Κατερίνα Παπαζήση / Γεωργία Σαγρή / Γιώργος Σαπουντζής / Baratto & Mouravas / Nkisi / Flux Office / Greek Visions / Klaus Jurgen Schmidt / Odete / Diana Policarpo

#2023Eleusis #Mystery151 #ARaveDownBelow

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Odete
Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

Το Μυστήριο 151 A Rave Down Below εξερευνά την πολιτική δυναμική του σώματος εν κινήσει από το ταυτόχρονα γεωλογικό και πολιτισμικό υπέδαφος. Αλχημικές περιπλανήσεις στο ιστορικό παρελθόν, στο μεταβιομηχανικό παρόν και στη μυθολογία καταλήγουν σε έναν εξαγριωμένο χορό. Μέθη, δηλητηρίαση, αποστροφή, ευφορία, αποδέσμευση, εκτόνωση και άνοδος: μια κυκλική πορεία από το σώμα προς το έδαφος και αντίστροφα.

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Petros Moris
Η αφήγηση της έκθεσης ξετυλίγεται μέσα από τους μύθους και την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας και των Μυστηρίων με το χορό ως μέσο κορύφωσης, ιεροτελεστία και μέθοδο προσέγγισης των εννοιών του θανάτου και της απώλειας. Στο Μυστήριο 151 A Rave Down Below βλέπουμε τον χορό και τη σχέση του με το πάσχον σώμα ή ακόμα και τον ίδιο ως ασθένεια και ως θεραπεία, τον χορό σε κατάσταση κρίσης, ως παρεκτόπιση της κοινωνικής εξάντλησης μπροστά σε μια εξάντληση που φέρνει απόλαυση, ως απόδραση και αντίδραση. Στοιχεία του μύθου της κατάβασης, όπως η ζωή ανάμεσα σε δύο κόσμους, το σκοτάδι και το φως, οι ιεροτελεστίες και η χρήση του ψυχεδελικού κυκεώνα, συνδέονται άλλωστε με τη νεότερη πολιτισμική ιστορία της πόλης, καθώς – ειδικά κατά τη δεκαετία του 1990 – rave parties ενεργοποιούσαν το απόθεμα των υποφωτισμένων βιομηχανικών χώρων της περιοχής και του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας.

Το Μυστήριο 151 A Rave Down Below επικεντρώνεται στη δυνατότητα δημιουργίας σωματικών αρχείων μη γραμμικής μετάδοσης γνώσης και αφήγησης της ιστορίας με απρόσμενες διαπολιτισμικές συγγένειες. Το στοιχείο του εφήμερου, η αβεβαιότητα και η επιτελεστικότητα λειτουργούν ως κριτική αφετηρία και συνοδεύουν το κοινό στη διαδικασία θέασης και συμμετοχής του.

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Lito Kattou
Η έκθεση μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής, ήχων, εγκαταστάσεων και performances επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τα όρια του χορού, να σκεφτεί το (συλλογικό) σώμα και την απουσία του, την ανάμνησή του και την αναγκαιότητα της κίνησης. Στοχάζεται πάνω στις ουτοπικές διακηρύξεις χορευτικών υποκουλτούρων, την αποθέωση, τη ματαίωση και την εμπορική εκμετάλλευσή τους που αιωρείται μεταξύ επιθυμίας, απογοήτευσης και προσδοκίας. Παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ των χορευτικών κινημάτων, της δημιουργίας κοινοτήτων και των αιτημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης, ο χορός προσεγγίζεται ως μια μεταγλωσσική δραστηριότητα δημιουργίας ενός νέου κόσμου: μια παραληρηματική γραμματική που είναι αδύνατο να αναλυθεί – ολισθηρή στο μυαλό και δυσκίνητη στο στόμα, που περνάει μέσα από σπασμούς σε μύες, χημικές ενώσεις, μηχανές και pixels.

Το Μυστήριο 151 A Rave Down Below συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Μεσοσπορίτισσας που σηματοδοτεί το πέρασμα στο χειμώνα, συνδέοντας διαφορετικές χρονικά περιόδους της Ελευσίνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύονται από μία σειρά performances κι ένα ολονύκτιο party με DJs της τοπικής και διεθνούς rave σκηνής.

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Theodoros Giannakis
Πληροφορίες:

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2023 έως 28 Ιανουαρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00
Σάββατο & Κυριακή, 13.00 – 20.00
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Εγκαίνια: Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 20.00

Μυστήριο 151 A Rave Down Below I Yorgos Sapountzis
Συντελεστές:

Καλλιτέχνες: Θεόδωρος Γιαννάκης / Βίκτωρ Γκόγκας / Σταύρος Καπετάνιος / Λητώ Κάττου / Πέτρος Μώρης / Κατερίνα Παπαζήση / Γεωργία Σαγρή / Γιώργος Σαπουντζής / Baratto & Mouravas / Nkisi / Flux Office / Greek Visions / Klaus Jurgen Schmidt / Odete / Diana Policarpo

Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος
Διεύθυνση επιμέλειας: Ζωή Μουτσώκου
Δημόσιο Πρόγραμμα / κατάλογος: Αγγελική Τζωρτζακάκη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Trail Practice
Έρευνα: Γεωργία Λιάπη
Παραγωγή: WILD REEDS
Κείμενα: Λέανδρος Κυριακόπουλος, McKenzie Wark

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%