Sin Radio Listen, don't just hear!
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ
«Βυζαντινές Παναγίες»
από την Ιταλία στην Ελλάδα
ένα ταξίδι μεταξύ πνευματικότητας και παράδοσης
στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας kythniale.
Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Ιουνίου 2022
Διήμερο εκδηλώσεων στη Κύθνο
Μια δυνατή ρίζα ενώνει την ιδιαίτερη ιερή εικονογραφία και τις διαδρομές της πίστης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η εξαιρετική ομοιότητα της βυζαντινής εικόνας της MadonnadiRipalta (που είναι πολιούχος της πόλης της Cerignola της Απουλίας και λατρεύεται και στο Τορίνο) με αυτήν της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσουμε έναν πρώτο και αποφασιστικό διάλογο όσον αφορά τη θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική συνάντηση μεταξύ των χωρών μας, των πολιτών και πιστών μας.
Μερική απεικόνιση της Παναγίας της Κανάλας (αριστερά) και της Madonna di Ripalta (δεξιά)
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και την προώθηση των δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες και τις κοινές μας μεσογειακές ρίζες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιερή εικονογραφία και στις διαδρομές της πίστης μεταξύ του Τορίνο, της Cerignola και της Κύθνου.
Ένα πιστό αντίγραφο της βυζαντινής αυτής εικόναςθα δωρηθεί στον Δήμο Κύθνου ως ένδειξη φιλίας και ενότητας μεταξύ των δύο λαών.Τελέστηκε δε ειδική λειτουργία ευλογίας της εικόνας στο Τορίνο, στην εκκλησία Madonna della Pace (Παναγιά Ειρηνοποιός), όπου γίνεται κάθε χρόνο η γιορτή της Θεοτόκου με την Κοινότητα της Cerignola και τον Σύλλογο La Cicogna, προκειμένου να συνοδευθεί στο ταξίδι της για το νέο της προορισμό, την Κύθνο μας.
Μια αντιπροσωπεία από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και πολιτών, θα φτάσει στην Κύθνο στις 18 Ιουνίου 2022, συνοδεύοντας την εικόνα της MadonnadiRipalta.
Φωτογραφία από την τελετή στην εκκλησία της MadonnadellaPace στο Τορίνο
Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τις ιστορικά υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, αλλά με μια πρωτότυπη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα, που είναι ικανή να αποκαλύψει τους αρχαίους υλικούς και πνευματικούς μας δεσμούς.
Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε με ελληνικές και ιταλικές μελωδίες και χορούς από την κοινή μεγογειακή μας παράδοση.
Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από μουσικoχορευτική βραδυά με τη συμμετοχή τριών εξεχόντων Ιταλών καλλιτεχνών, των μουσικών Simone Campa και DomenicoCeliberti, της χορεύτριας Maristella Martella καθώς και ντόπιων μουσικών και χορευτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου.
Aκολουθεί ο σύνδεσμος για ένα υπέροχο video με εικόνες εποχής από τη λατρεία της Madonna di Ripalta, που θυμίζει αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Απολαύστε το, καθώς και τη συγκινητική ομοιότητα με την εικόνα της Παναγίας της Κανάλας!
https://www.facebook.com/1479847893/posts/pfbid02LMkLvhH6Ly9xMMmNyNRQnbk3exQ8A56ebndCHUj295YMPsmzwuw8c7D6hzCG3BHQl/?sfnsn=scwspwa
Πληροφορίες για τη Madonna di Ripalta
Είναι η Πολιούχος της πόλης Cerignola στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας
Η εικόνα απεικονίζει Θεοτόκος βρεφοκρατούσα ένθρονη και χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Αγνώστου Αγιογράφου, εργαστήριο εξ Ανατολής, με Κυπριακές επιρροές.Τέμπερα σε ξύλο, 173×80 εκ.
Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα την έφεραν μαζί τους Βασιλιανοί Μοναχοί προερχόμενοι από το Βυζάντιο. Όταν κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας το μοναστήρι τους καταστράφηκε, για να σώσουν την πολύτιμη εικόνα από την εικονοκλαστική μανία, την έκρυψαν σε μια σπηλιά κοντά στις όχθες του ποταμού Ofanto. Η ιερή εικόνα, η οποία θεωρούνταν χαμένη, βρέθηκε τυχαία το 1172 από μια ομάδα ληστών οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ξύλινη επιφάνεια για να κόψουν το λαρδί για το γεύμα τους. Τότε το ξύλο άρχισε να ματώνει και οι ληστές αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ιερή εικόνα και την παρέδωσαν στον Επίσκοπο. Το 1859 ο Πάπας Πίος 9ος την ανακήρυξε Πολιούχο της Cerignola.
Είναι μια από τις ελάχιστες σωζόμενες βυζαντινές εικόνες στην Απουλία που αναπαριστούν την Παναγία ένθρονη. Η Θεοτόκος, καθισμένη σε πλούσια διακοσμημένο θρόνο, φοράει μπλε χιτώνα και σκούρο κόκκινο μαφώριο ενώ κρατάει τον μικρό Ιησού εκ δεξιών. Το Θείο Βρέφος φοράει κοντό χιτώνα στο χρώμα της σκουριάς με λεπτές χρυσές διακοσμήσεις και ευλογεί με το δεξί του χέρι ενώ στο αριστερό κρατάει περγαμηνή. Στις δύο επάνω γωνίες απεικονίζονται οι φιγούρες δύο αγγέλων πάνω σε σύννεφα και υπάρχει η επιγραφή ΜΗΡ ΘΟΥ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 18 Ιουνίου 2022
Παναγία Κανάλα, ώρα 18.00 μμ.
Προσκύνημα της Ιταλικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύεται από τον Ιερέα DonLuca στην Παναγία Κανάλα, προσευχή, συνάντηση των δύο εικόνων και των πιστών.
Κυριακή 19 Ιουνίου 2022
Πλατεία Δημαρχείου, Χώρα, ώρα 11.00 πμ.
Τελετή δωρεάς στην Κύθνο της εικόνας της MadonnadiRipalta που είναι πολιούχος της Cerignola στην Νότια Ιταλία και λατρεύεται και στην πόλη του Τορίνο.Συνάντηση των Δημοτών της Κύθνου με την Ιταλική αντιπροσωπεία.
Θεατράκι Δρυοπίδας ώρα 21.00 μμ.
Ελληνο-Ιταλική γιορτή
Παραδοσιακές μουσικές και χοροί από Ελλάδα και την Ιταλία.Προσκεκλημένοι από την Ιταλία οι μουσικοί SimoneCampa και DomenicoCeliberti και η χορεύτρια MaristellaMartella, με τη συμμετοχή ντόπιων μουσικών και χορευτών.
Μια συνεργασία του Δήμου Κύθνου με την Περιφέρεια Απουλίας, τον Σύλλογο LaCicogna, και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας kythniale.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ
Μουσικοχορευτική βραδυά – 19 Ιουνίου 2022
Βιογραφικά Ιταλών καλλιτεχνών
SIMONE CAMPA
Πολυοργανικός μουσικός, τραγουδιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής, ερευνητής, δάσκαλος και ηχοθεραπευτής.
Εξειδικεύεται και δουλεύει με πάθος πάνω σε μουσικά εγχειρήματα που επικεντρώνουν στον διαπολιτισμικό διάλογο. Διευθυντής και ιδρυτής, μαζί με τον Carlo Petrini, της Slow Food Terra Madre Orchestra, μιας πολυεθνικής μουσικής κοινότητας που γεννήθηκε το 2014. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ιστορικής καλλιτεχνικής εταιρείας La Paranza del Geco με έδρα το Τορίνο, που από το 1999 ασχολείται με τη διαφύλαξη και την αναβίωση των λαϊκών παραδόσεων των περιοχών της Νότιας Ιταλίας: είκοσι χρόνια δραστηριότητας και περισσότερες από 1.000 παραστάσεις με τις οποίες έφερε τους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας σε περισσότερες από 30 Χώρες, της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. στην Ιταλία και στο εξωτερικό
Έχει πραγματοποιήσει masterclass μεσογειακής κρουστών και παραδοσιακής ιταλικής μουσικής στο Museum of Music Instruments στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στο EGE Üniversitesi of Izmir (Τουρκία), στο Κρατικό Ωδείο G. Ghedini του Cuneo και στο APM School of Higher Musical Perfection of Saluzzo. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ομιλητής σε συνέδριο με θέμα “Performing Arts and Traditional Music as tools of intercultural dialogue and mutual understanding” στις Βρυξέλλες το 2017. Συνθέτει, επιμελείται, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ζωντανά soundtracks για το θέατρο για ηθοποιούς και σκηνοθέτες όπως οι Silvio Orlando, John Turturro, Cesare Lievi, Alessio Boni, Maria Amelia Monti. Είναι συνθέτης, σχεδιαστής ήχου και διευθυντής παραγωγής των podcasts του εκδότη Neri Pozza.
DOMENICO CELIBERTI
Τραγουδιστής, βιολινίστας, πολυοργανίστας μουσικός.
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει μελετήσει και εμβαθύνει τη μουσική και τα της προφορικής παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας και της Σαρδηνίας, συναντώντας παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σχήματα σε όλη την Ιταλία, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και παραδοσιακές γιορτές. Παίζει πάνω από τριάντα όργανα της ιταλικής λαϊκής παράδοσης, που κυμαίνονται από έγχορδα (λύρα και βιολί της Καλαβρία, μαντολίνο, κλασική και ρυθμική κιθάρα) μέχρι κρουστά και από φυσούνα ακορντεόν και όργανο μέχρι γκάιντα (σουρντουλίνα).
MARISTELLA MARTELLA
Χορεύτρια, χορογράφος του Νέου Λαϊκού Χορού.
Ερευνήτρια στο χώρο του θεάτρου και του χορού και πάνω στον ταραντισμό του Σαλέντο, τους Μεσογειακούς χορούς και τις τελετουργίες. Ίδρυσε στη Μπολόνια το 2001 με τον Eugenio Bennato ένα από τα πρώτα σχολεία tarantella στην Ιταλία. Το 2009 ίδρυσε στην Απουλία την εταιρεία Tarantarte και διευθύνει μόνιμα ατελιέ θεατρικού χορού σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, στο Centre Fleury Barbara και με τον Δήμο του Lecce στο Κάστρο Carlo V. Συμμετέχει στο φεστιβάλ «Notte della Taranta» και συνεργάζεται με τη διακεκριμένους μουσικοσυνθέτες όπως Ludovico Einaudi, Goran Bregovic, Giovanni Sollima, Phil Manzanera. Συνεργάζεται τακτικά με το συγκρότημα Officina Zoè και με τον σκηνοθέτη Edoardo Winspeare.
Written by: Sin Radio
©2024 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv