play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 13η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ PRAGUE QUADRENNIAL OF PERFORMANCE DESIGN AND SPACE, 18-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

today17 Ιουνίου, 2015

Φόντο
share close
PQ

PQ

Ελληνική Εθνική Συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση

Prague Quadrennial of Performance Design and Space

18-28 Ιουνίου 2015

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοινώνει την Ελληνική Συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ).

Η Διεθνής Έκθεση πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Σκηνογραφίας, Παραστασιακού Χώρου και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Στην PQ συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες από 70 περίπου χώρες και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 60.000. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί στην PQ πέντε φορές αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Insenso photo by M. Marmarinos

 

Η φετινή εθνική συμμετοχή έχει οργανωθεί με βάση τη συλλογικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Πέμπτη 18 Ιουνίου και η ελληνική αποστολή εργάζεται πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να στηθούν τα δύο περίπτερα με τα οποία συμμετέχει η Ελλάδα: ένα διαδραστικό cube στο section “Countries and Regions” στο Clam-Gallas Palace όπου θα προβάλλονται 27 έργα 20 καλλιτεχνών και το περίπτερο στο “Student Section” στο Kafka’s House όπου θα προβάλλονται ομαδικά έργα 240 φοιτητών από 9 ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Την ευθύνη της Ελληνικής Εθνικής Εκπροσώπησης έχει αναλάβει το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. με επιμελητή τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Θάνο Βόβολη. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ένωσης Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδας, του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, την Info-Quest Technologies, τη Read-Point, τη VA Translations και τη Bodytalk.

Derma photo by Elli Papakonstantinou ODC Ensemble

Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής διαμορφώθηκε ως «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος». H διευρυμένη αυτή χωρική προσέγγιση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς λόγω της ιστορικής διαστρωμάτωσης η οποία ορίζει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού, αγροτικού και αστικού τοπίου στη χώρα μας. Κατά δεύτερον, λόγω των αίθριων κλιματικών συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία και τη θέαση στον υπαίθριο χώρο. Τρίτον, λόγω της μακρόχρονης χωρικής και παραστασιακής παράδοσης της Ελλάδας σε ποικίλες μορφές του ανοιχτού και υπαίθριου χώρου.

Επιπλέον, η επιλογή του θέματος έχει γίνει σε συνάρτηση με τρείς άλλες εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους στην Ελλάδα της κρίσης:

1. Ο εσωτερικός και εικαστικός χώρος της σκηνογραφίας είναι συνήθως πολυδάπανος λόγω των κατασκευών που εμπεριέχει ενώ το παραστασιακό γεγονός στον υπαίθριο/δημόσιο χώρο, είναι αφενός ένα εξίσου δημιουργικό πεδίο αλλά και ελάχιστα δαπανηρό, αφού συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις έννοιες και πρακτικές του ευρήματος-αντικειμένου/χώρου/ήχου (foundobject / space / sound).

2. Η θέαση του παραστασιακού γεγονότος στον ανοικτό / δημόσιο χώρο δεν εξαρτάται πλέον από την οικονομική δυνατότητα και κοινωνική θέση του κοινού, καθώς είναι συνήθως ελεύθερη σε όλους.

Tea Time Europe photo by Theofilos Gerondopoulos

3. H πρόθεση επανάκτησης της χρήσης του υπαίθριου και δημόσιου χώρου ως παραστασιακού χώρου που στην εποχή μας τίθεται υπό καθεστώς συρρίκνωσης και κατακερµατισµού µέσα από τις παγκοσµιοποιηµένες κοινωνικοπολιτικές και οικονοµικές στρατηγικές πολιτιστικής παραγωγής και κατανάλωσης.

Ιδιαιτερότητα της συμμετοχής αποτελεί η συνύπαρξη διαφορετικών εκφραστικών μορφών και τεχνών καθώς το παραστασιακό γεγονός εκφράζεται με μια πληθώρα αισθητικών μορφών όπως: θέατρο, χορός, performance, όπερα, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, υβριδικές μορφές κτλ. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, performers, εικαστικοί κτλ., καλύπτοντας όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αναλυτικές πληροφορίες: www.hellastheatre.gr, www.pq.cz

Marathon Dam photo by Periklis Pravitas

Photo credits:

  1. ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ & THESEUM ENSEMBLE             

“Insenso”του Δημήτρη Δημητριάδη

Φεστιβάλ Αθηνών2012 & 2013

Photo: Μιχαήλ Μαρμαρινός

  1. ΕΛΛΗ ΠΑΠAΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ODC ENSEMBLE

«Δέρμα», site-specific performance εν κινήσει, Βυρσοδεψείο Βοτανικός, Αθήνα 2012-2013

Photo: Έλλη Παπακωνσταντίνου & ODCEnsemble

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΟΥΛΑΚΗΣ  & Ερευνητικό Θέατρο Θράκης

«Tea Time Europe», Action Performance στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας, Δέλτα του ποταμού Έβρου, 2014

Photo: Θεόφιλος Γεροντόπουλος

  1. ΌΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ / URBANDIG PROJECT

«Φράγμα Μαραθώνα 2012» (Marathon Dam 2012). Υβριδική μορφή (θέατρο / χορός / video / αναρρίχηση), Φράγμα Μαραθώνα, 2012

Photo: Περικλής Πραβίτας

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%