Sin Radio Listen, don't just hear!
Σάββατο 31 Μαΐου, Κυριακή 1, Δευτέρα 2 & Τρίτη 3 Ιουνίου 2014
“Χίλντα”, Μαρί Ντιάιγ
“Hilda”, Marie NDiaye
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά κουστούμια: Κωσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης
Video: plays2place productions
Ερμηνεύουν: Άννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς, Ντάνη Γιαννακοπούλου
Η Χίλντα διεισδύει στα άδυτα του αιώνιου ζεύγους κύριος – υπηρέτης, ανώτερος – κατώτερος, ισχυρός – ανίσχυρος. Ένα δοκίμιο για την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και την ουτοπία της συνύπαρξης.
Η κυρία Λεμαρσάν επιθυμεί να δώσει σάρκα και οστά στις συγκεχυμένες και ουτοπικές της ιδέες περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας. Προσλαμβάνει μία όμορφη και νεαρή υπηρέτρια για να την καταστήσει ταυτόχρονα, εκτός από υπηρέτρια, φίλη, ομοϊδεάτισσα και σύντροφο!
Αλλά πώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί χωρίς να καταργηθεί η ταυτότητα της νεαρής Χίλντα; Η κυρία Λεμαρσάν τα θέλει όλα δικά της ενώ η Χίλντα θέλει απλώς, να παραμείνει μία απλή υπηρέτρια. Η ιστορία μιας καταστροφής!
Ανδρέας Στάικος
Η Χίλντα είναι ένα κείμενο που προσεγγίζει με λεπτότητα αλλά και θάρρος ζητήματα που αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά στην εποχή μας. Η έλλειψη ξεκάθαρων θεωρητικών και πολιτικών κατευθύνσεων είναι το “μότο” του 21ου αιώνα, που αναμασά αντιλήψεις του 19ου αιώνα, και τις εκθέτει ξανά και ξανά με τον ενθουσιασμό του καινούριου. Σαν χαλασμένος δίσκος. Ποιος μπορεί να ξεκαθαρίσει τι είναι δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία; Ποιος μπορεί να διακρίνει ποιος είναι ο σύγχρονος εχθρός του ανθρώπου, όταν όλοι έχουν σχεδόν δίκιο ή σχεδόν άδικο; Η κυρία Λεμαρσάν μέσα από μία προσεκτική, σχεδόν τρυφερή αφήγηση για την υπηρέτρια της παίζει επικίνδυνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τις κοινωνικές τάξεις.
Η ίδια με ξεκάθαρα αριστερές απόψεις, χωρίς λογική αλλά ενστικτωδώς, ενθουσιάζεται με τη ζωή του κοριτσιού που ονομάζεται Χίλντα και ταυτίζεται μαζί της. Η σχέση τους οδηγείται σταδιακά στην αγριότητα των βασικότερων ενστίκτων και φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό την τραγική ιστορία της σχέσης μεταξύ κυρίας και υπηρετριών στην πόλη Le Mans στην αρχή του αιώνα που ενέπνευσε στον Ζενέ τις Δούλες.
Βασίλης Μαυρογεωργίου
Η Marie NDiaye γεννήθηκε το 1967 στη βόρειο-κεντρική Γαλλία. Απέσπασε το βραβείο Femina το 2001 για το μυθιστόρημα Rosie Carpe και το βραβείο Goncourt το 2009 για το Trois femmes puissantes. Ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία 12-13 χρονών. O Jérôme Lindon την ανακάλυψε ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια της 3ης Λυκείου στο λύκειο Lakanal της Sceaux και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Quant au riche avenir (Minuit, 1985) πριν ακόμη κλείσει τα δεκαοκτώ της χρόνια. Το 1987, παντρεύεται τον συγγραφέα Jean-Yves Cendrey.
Χάρη στο πρώτο της έργο, κέρδισε μία υποτροφία για διαμονή στη Villa Médicis στη Ρώμη από το 1989 έως το 1991. Η γραφή της εξελίσσεται αδιάκοπα και περιλαμβάνει μυθιστορήματα και θεατρικά έργα.
Το μυθιστόρημά της En famille που κυκλοφόρησε το 1990 σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ από το 2001 καθιερώνεται συγγραφικά με το μυθιστόρημα Rosie Carpe για το οποίο της απονεμήθηκε το Prix Femina. Τα έργα της παίζονται σταθερά στο θέατρο από το 2000. Ένα θεατρικό της, το Papa doit manger έχει συμπεριληφθεί από το 2003 στο ρεπερτόριο της Comédie Française.
Το λογοτεχνικό περιοδικό La Quinzaine littéraire αναφέρει: “Η Marie NDiaye έχει βρει έναν αποκλειστικά δικό της τρόπο για να μιλήσει για πράγματα που ανήκουν σε όλους”.
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21:00
Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€ ανά παράσταση
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική
**************
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς
Σίνα 31, 10680 Αθήνα, τηλ. +30 210 3398 600, φαξ. +30 210 3646 873
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ifa@ifa.gr Ιστοσελίδα: www.ifa.gr
******
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Written by: Sin Radio
©2024 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv