play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΘΕΑΤΡΟ | PERFORMANCE

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΧΟΡΟΥ τον ΑΠΡΙΛΙΟ στο ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

today31 Μαρτίου, 2024

Φόντο
share close

H συμπεριληπτική ομάδα χορού ARTOGETHER με την παράσταση «tricky little games», σε χορογραφία της Κατερίνας Γεβετζή και παραγωγή της liminal, προσκαλεί το κοινό σε ένα παιχνίδι αντιστροφής του βλέμματος και ανατροπής του παραδοσιακού τρόπου θέασης των εικόνων.

Από τις 10 έως τις 24 Απριλίου κάθε Τετάρτη (ώρα 21.00) στο Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Αθήνα) η ομάδα ARTOGETHER αναδημιουργεί με τα σώματα αναγνωρίσιμες- τουλάχιστον για το ευρύ κοινό- εικόνες και επιχειρεί να τις ανατρέψει αμφισβητώντας το κυρίαρχο βλέμμα.

Σημείωμα της χορογράφου

Ο Roland Barthes, μιλώντας για τη φωτογραφία, ονομάζει το γενικό ενδιαφέρον, το μέσο συναίσθημα που περνά από τον λογικό διασταθμό μιας ηθικής και πολιτισμικής παιδείας studium και την αισθητηριακή, έντονα υποκειμενική επίδραση που τυχαία και απρόσμενα “με κεντά”, punctum.

Με αφετηρία τις έννοιες του studium και του punctum, η ομάδα Artogether επιχειρεί να παίξει ανάμεσα στη δημιουργία εικόνων που φέρουν πολύ σαφείς συμπαραδηλώσεις και σε στιγμές διαφυγής από τη διαφάνεια και την αναμενόμενη ερμηνεία των εικόνων αυτών. Από την αισθητική έργων της Αναγέννησης μέχρι αυτήν του Facebook ή του Tik Tok πώς διαφοροποιείται ο τρόπος θέασης των εικόνων; Με ποιους τρόπους, δοθείσης μιας πολύ αναγνωρίσιμης σε περιεχόμενο εικόνας, μπορεί να προσκληθεί ο θεατής σε μια διαφορετική εμπειρία θέασης; Πώς παρέχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο studium δημιουργούμε χώρο για το punctum; Εκθέτοντας στη σκηνή το σώμα, το ανάπηρο και το αρτιμελές σώμα, μπορούμε να υπερκεράσουμε το πρώτο ερμηνευτικό επίπεδο της εικόνας, την ιστορικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά εμποτισμένη πρόσληψή της και να επιτρέψουμε μικρές ή μεγάλες ανατροπές στο πεδίο του δεδομένου επιχειρώντας νέες εγγραφές, προσωπικά αλλά και συλλογικά;

Συντελεστές

Χορογράφος: Κατερίνα Γεβετζή

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jeph Vanger

*Στο έργο ακούγεται επίσης το “Einstein on the beach” του Philip Glass

Ενδυματολόγος: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Χορευτές/τριες: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Oλυμπία Αντώνενα, Μάριος Αποστολίδης, Αντώνης Θεμέλαρος, Πέρσα Κοκκίσα, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Ιουλίτα Λατάνη, Φώτης Μπαναβάς, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου, Μανώλης Σαριδάκης, Ισμήνη Slijper, Χρήστος Χριστακόπουλος

Παραγωγή: liminal

Πληροφορίες

Παραστάσεις : Τετάρτη 10/4, 17/4, 24/4*, 21:00

Διάρκεια: 40′

Πού: Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Θησείο)

Εισιτήρια: €10

Προπώληση: https://www.more.com/dance/tricky-little-games/

Πληροφορίες: τηλ 210325 5444 & 698 034 2222

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστριες και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά δεν διαθέτει τουαλέτες ΑμεΑ.

* Στις 24 Απριλίου η παράσταση θα συνοδεύεται από ακουστική περιγραφή.

 

«Lakes» | ομάδα The Guest Project

10,17,24 Απριλίου και 1 Μαΐου | 22:00

Πώς ο χορός γεννά λέξεις; Πώς οι λέξεις γεννούν κίνηση; Τι είδους αποτύπωμα και εικονοποιία δημιουργούνται από αυτή τη σχέση;

Το Lakes πρόκειται για ένα έργο υπό τη μορφή ζωντανού οικοσυστήματος όπου γραφή, λόγος, χορός και μουσική σε πλήρη συνέργεια φτιάχνουν σε παρόντα χρόνο μια σκηνική σύνθεση.

Με βάση τις αρχές του αυτοσχεδιασμού, η ομάδα ενορχηστρώνει ένα κυκλικό σύστημα/κόσμο τεσσάρων στοιχείων (γραπτός λόγος, προφορικός λόγος, κίνηση, ήχος), όπου πέντε σταθεροί πόλοι (χορεύτριες, μουσικός, ηθοποιός, συγγραφέας και κοινό) αλληλοτροφοδοτούνται σε συνεχή ροή. Συγκεκριμένα το κοινό καλείται κατά βούληση να συμμετάσχει μέσω της αυτόματης/συνειρμικής γραφής την ώρα που παρακολουθεί αυτό που δημιουργείται μπροστά του. Η ομάδα διαμορφώνει μια παραστασιακή συνθήκη κατά την οποία θεατές και συντελεστές αναπτύσσουν από κοινού έναν μηχανισμό επικοινωνίας/ακρόασης, δημιουργώντας ένα έργο κάθε φορά διαφορετικό. Το σώμα που παρακολουθεί χορό έρχεται να συνδεθεί με το σώμα που χορεύει. Ενεργοποιώντας έναν χώρο στοχαστικής φαντασίας, η ομάδα μάς προσκαλεί σε ένα κοινό τόπο όπου οι ερμηνείες και τα νοήματα προκύπτουν μέσα από το ατομικό και συλλογικό παροντικό βίωμα.

“Μία από τις αρετές του σουρεαλισμού είναι ότι εξήρε την “εξαίσια καθημερινότητα”, μας παρακίνησε σε μια επανάσταση του βλέμματος για να δούμε το περιβάλλον μας με καινούριο μάτι. Η ποίηση δεν κρύβεται στα ουράνια, μήτε σε ένα υποθετικό μέλλον, είναι προσιτή στους πάντες, αμέσως. Μέσα από την αυτόματη γραφή, για παράδειγμα, μια γραφή όλο εξαρθρώσεις και τομές, που δημιουργεί πρωτάκουστες γλωσσικές ηχητικότητες, αλλά και μέσα από την εξύψωση όλων αυτών που τα θεωρούμε τετριμμένα”

Pascal Bruckner
“Η αέναη ευφορία”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ανάπτυξη ιδέας και δημιουργίας: η ομάδα The Guest Project
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μίνα Ανανιάδου

Δραματουργία: Ηρώ Βασάλου

Χορός: Δήμητρα Μερτζάνη, Μίνα Ανανιάδου, Στέλλα Τριπολιτάκη

Μουσική: Δήμος Βρύζας (17&24/4), Dave de Rose (10/4 & 1/5)

Γραφή: Παύλος Σημάτης

Λόγος: Δήμητρα Μητροπούλου

Artwork: Michelangelo Bevilacqua

Φωτογραφία & Βίντεο: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς

Οργάνωση παραγωγής: anana collective_AMKE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Τετάρτες, 10,17,24 Απριλίου και 1 Μαΐου 2024, στις 22:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος

Προπώληση www.more.com και στο ταμείο του θεάτρου (τηλέφωνο: 21 0325 5444)

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%