play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΘΕΑΤΡΟ | PERFORMANCE

Pedestal – The Helter Skelter Company

today10 Μαΐου, 2013

share close

 Σάββατο 11 Μαΐου έως Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Pedestal

The Helter Skelter Company

σκηνοθεσία: ΘάνοςΠαπακωνσταντίνου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.30

Στον αιώνα του Ορέστη και της Ηλέκτρας που ανατέλλει, ο Οιδίποδας

 θα είναι απλώς μια κωμωδία

– HeinerMüller

Στις 11 Μαΐου 2013 θα κάνει πρεμιέρα η νέα δουλειά της HelterSkelterCompany στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση Pedestal (Βάθρο) χρησιμοποιεί ως βάση την τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και τις τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Carnage” (Σφαγή), μιας ελεύθερης απόδοσης της τριλογίας του Αισχύλου “Ορέστεια”. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, η παράσταση Venison (Κρέας από κυνήγι) με βάση τις “Ευμενίδες” του Αισχύλου, κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Απρίλιος-Μάιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος 2012).

Η δομή του ‘Pedestal’ διακρίνει δύο παράλληλους κόσμους, το ρεαλιστικό και το φαντασιακό. Στη ρεαλιστική αφήγηση σκηνών της ζωής μιας άρρωστης μητέρας που τη φροντίζει η κόρη της, παρεμβάλλονται οι φαντασιωτικές σκηνές που τρέχουν παράλληλα μέσα στο μυαλό της Κόρης.

Η Κόρη δε μπορεί να απομακρυνθεί από την οικογενειακή εστία. Υποτάσσεται στη μοίρα της και επινοεί μια προσωπική πίστη στην προσπάθειά της να υπερβεί την αδυναμία της. Με την πίστη της αυτή, οικοδομεί μέσα της έναν προσωπικό κόσμο. Μέσα από τον κόσμο αυτό, πιστεύει πως μια μέρα θα έρθει ένας εκδικητής, κάποιος που θα τη σώσει από τη θλιβερή ζωή της. Αυτή μέχρι τότε πρέπει να τον περιμένει.

Μέσα στην αναμονή της δυο κόσμοι και δύο χώροι, ο θηλυκός και ο αρσενικός, βαίνουν παράλληλα και τελικά συγκρούονται.

Σύλληψη, Σκηνικός Χώρος, Κείμενο, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Συνεργασία στη Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Σκηνικά, Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση: Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός, Σύνθεση Ήχων: Αντώνης Μόρας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Βίντεο, Σχεδιασμός Προωθητικού Υλικού: Κωνσταντίνος Χαïδαλής

Γλυπτική: Κατερίνα Ανδρέου

Φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γεωργιάδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Εύα Δημοπούλου

Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Παραγωγή: ‘The Helter Skelter Company’ 2013

Λίγα λόγια για το έργο

Μια τόσο αβάσταχτη φρίκη μόνο μια τελετουργία μπορεί να τη χωρέσει

SarahKane “Crave”

Η παράσταση ‘Pedestal’ έχει σαν αφορμή το μύθο της Ηλέκτρας (“Χοηφόροι” του Αισχύλου) και τις αποκρυφιστικές τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων. Η δομή της παράστασης διακρίνει δύο παράλληλους κόσμους, το ρεαλιστικό και το φαντασιακό και είναι χωρισμένη σε επεισόδια και στάσιμα. Στη ρεαλιστική αφήγηση (επεισόδια) σκηνών της ζωής μιας άρρωστης μητέρας που τη φροντίζει η κόρη της, παρεμβάλλονται οι φαντασιωτικές σκηνές (στάσιμα) που τρέχουν παράλληλα μέσα στο μυαλό της Κόρης.

Τα επεισόδια είναι ρεαλιστικές σκηνές που διαδραματίζονται σένα δωμάτιο που μοιάζει με δωμάτιο νοσοκομείου στο οποίο βρίσκονται η Μητέρα και η Κόρη. Η Μητέρα πάσχει από κάποια ασθένεια, δεν έχει αυτονομία κινήσεων, έχει φρυχτούς πόνους. Η Κόρη φροντίζει τη Μητέρα Δημοτικό, βρίσκεται διαρκώς σε υπερδιέγερση, σε ακαθαρσία, εκτός απτής στιγμές όπου βυθίζεται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και φαντασίωσης.

Στις σκηνές αυτές βλέπουμε την φαντασίωση της Κόρης. Tρεις άντρες εμφανίζονται τα πρόσωπά τους είναι βουβά και φορούν ίδιες μάσκες. Τα στάσιμα ακολούθου τα σταδία μιας τελετουργίας στην πορεία της οποίας η Κόρη μυείται στον κόσμο τους.

Ο τρίτος άξονας της παράστασης, οι μονόλογοι της Κόρης, εντάσσεται κι αυτός στη φαντασιωτική κατάσταση. Με τα κείμενα αυτά αποκαλύπτεται πως η Κόρη αντιλαμβάνεται, πέρα και πίσω από τη ζωή που τρέχει, ένα μεγάλο σχέδιο στο οποίο κι αύτη συμμετέχει με την αναμονή της. Η Κόρη βλέπει τον εαυτό της σαν το όργανο μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί ένα ανώτερο σχέδιο που είναι ο φόνος – η θυσία της Μητέρας. Είναι με κάποιο τρόπο το credo της, το προσωπικό της δόγμα που γεννά τον παράλληλο κόσμο.

Summumiussummainiuria(Η ακραία δικαιοσύνη είναι και ακραία αδικία)

Λίγα λόγια για την τριλογία Carnage

Η πορεία της τριλογίας “Carnage” οδηγεί προς τα πίσω, αφού τα επιμέρους κομμάτια παρουσιάζονται με αντίστροφη σειρά, και αυτό όχι τυχαία. Στόχος της δραματουργίας είναι να αποτυπωθεί η πορεία του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας. Η ακριβώς αντίστροφη πορεία, δηλαδή, από αυτήν που προτείνεται στην “Ορέστεια” του Αισχύλου, όπου ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του, από το ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας στην πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το δραματουργικό υλικό δεν περιλαμβάνει το αρχικό κείμενο, αλλά επιχειρεί να κρατήσει από αυτό μόνο τη δομή (τα ‘κατά ποσόν’ μέρη της τραγωδίας, δηλαδή πάροδος, επεισόδια, στάσιμα, κτλ.). Αυτό έχει σαν σκοπό να τονιστεί η θρησκευτική μορφή των έργων αυτών και να βρεθεί ουσιαστικά μια αναλογία με το σήμερα, όχι μόνο σε επίπεδο όψεως – εικόνας, αλλά και ουσίας.

Η αντιπαραβολή ρεαλιστικών σκηνών με οπτικές, τελετουργικές σκηνές που προτείνεται σαν ένας άξονας της σκηνοθεσίας και, στο εικαστικό κομμάτι, η σύγκρουση διαφορετικών σκηνικών χώρων που κρύβεται ο ένας μέσα στον άλλο, έχει σαν απώτερο στόχο να συνδεθεί ο κόσμος της τραγωδίας σαν παράλληλο σύμπαν με την καθημερινή ζωή.

Με τον τρόπο αυτό, τα μεγάλα οντολογικά ερωτήματα που τίθενται στα κείμενα της τραγωδίας συνυπάρχουν και προκύπτουν απ’την πεζή και ισοπεδωτική καθημερινότητα. Τα οικουμενικά τραγικά πρόσωπα δυνάμει κρύβονται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Με την “Ορέστεια” ο Αισχύλος προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνίας σαν λύση για το πρόβλημα της οργάνωσης και συνύπαρξης των ανθρώπων, τη θεσμοθετημένη δημοκρατία. Με το κείμενο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα όριο για τον δυτικό πολιτισμό που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί. Χρησιμοποιώντας σαν βάση το πυρηνικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια και τις σχέσεις των προσώπων μέσα σ’αυτή, δικός μας στόχος είναι να διερωτηθούμε αν σήμερα πια το όριο αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

H θεατρική ομάδα “HelterSkelterCompany”, με βάση την Αθήνα, ιδρύθηκε από τον ηθοποιό / σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου. Η ομάδα δημιουργεί παραστάσεις πειραματικού θεάτρου που βασίζονται σε έργα της κλασσικής δραματουργίας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2011 και παρουσίασε την παράσταση «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» του Σαίξπηρ. Το 2012 παρουσιάστηκε το «Venison», η δεύτερη παραγωγή της ομάδας (πρώτο κομμάτι μιας τριλογίας βασισμένης στην Αδράστεια του Αισχύλου) βασισμένο στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και στον Φ. Ντοστογιέφσκι.

Ομάδα: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Συνεργάτες: Μάριος Παναγιότατου, Ιωάννα Μιχαλά, Λένα Δροσάκη, Μαρία Κορωνιώτη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Πατρίσια Απέργη, Χαρά Κότσαλη, Χριστίνα Θανάσουλα, Ελεάνα Γεωργιάδου, Νίκη Ψυχογιού, Βάλια Πιλάφα, Κατερίνα Ανδρέου

Ιδρυτικά Μέλη: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Χαïδαλής, Αντώνης Μόρας

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου είναιΣκηνοθέτης και Ηθοποιός. Πτυχιούχος της δραματικής σχόλης «Εμπρός – Θέατρο Εργαστήριον» (2009) και της Νομικής Σχόλης του Α.Π.Θ. (2007).

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας ‘TheHelterSkelterCompany’, με την όποια παρουσίασε τις παραστάσεις «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» του Σαίξπηρ (2011) και «Venison» (2012) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (IMK).

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Α. Μακράκη, Γ. Μόσχο, Μ.Λ. Παπαδοπούλου και Δ. Καραντζά. Στον κινηματόγραφο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: ElinaPanik, Κ. Φραγκούλη – Α. Σιπσίδη και Γ. Καρυπίδη σε ταινίες μικρού μήκους.

Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ‘FactaNonVerba’ (Θεσ/νίκη), με την οποία συνεργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε παραστάσεις θεάτρου, devisedtheatre, streettheatre, performances. Με την ομάδα ‘FactaNonVerba’ συνεργάστηκαν με το LivingTheater σε δημιουργία δύο παραστάσεων streettheatre και μιας performance το Μάη 2003.

11 Μαΐουέως 16 Ιουνίου 2013

Pedestal

The Helter Skelter Company

σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος

Διάρκεια: 70΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:  12€ Κανονικό

                                  10€ Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας ClubIFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ/ Άνω των 65

********

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

 

 

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%