play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΘΕΑΤΡΟ | PERFORMANCE

“Γυνή Πλέουσα” στην «Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου» από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

today31 Αυγούστου, 2023

Φόντο
share close

“Εἰς τον μικρόν λιμένα τῆς ὡραίας νήσου του, ὅλες τις χρονιές, συνήθως τον
Ὀκτώβριον, κατέπλεεν ἐπιστρέφων ἀπό τα ταξίδια με την σκούναν του, ὁ καπετάν
Γιάννης ὁ Καραντής, ὁ ἐπιλεγόμενος και Καραβοκύρης.”

Η θεατρική ομάδα «Αγγελοπετριά» επαναλαμβάνει λόγω επιτυχίας από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,”Γυνή πλέουσα” στην «Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου». Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη.

Στο μικρό νησί, αρχές του 1900, οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς. Η παράσταση “Γυνή πλέουσα”  διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος, την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες.

Ο Παπαδιαμάντης, με χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ. Μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

Η “Γυνή πλέουσα” θα παιχτεί στον προαύλιο χώρο ενός πανέμορφου οικήματος στην οδό Πολυγνώτου 3 στην Πλάκα, που στεγάζεται η «Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου» (www.kanellopoulos.org) και τελεί υπό την αιγίδα της. Ένα διατηρητέο σπίτι με μεγάλη ιστορία, που γίνεται μέρος της ίδιας της παράστασης με λάμπες και φανάρια κάνοντας τους θεατές κοινωνούς μιας θεατρικής μυσταγωγίας.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Ενδυματολόγος: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ “Αγγελοπετριά”

Ερμηνεύουν:
Λένια Ξενάκη, Αρκαδία Ψάλτη

Από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου μέχρι το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη στις 20:00
Παρασκευή στις 20:00
Σάββατο στις 20:00

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/gyni-pleousa/

Πληροφορίες κρατήσεις: Γκόλφω Αναστασία Σταμάτιου τηλέφωνο 6972 639660.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Λίγα λόγια για την «Αγγελοπετριά»:

Η «Αγγελοπετριά» διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο μας αναδεικνύουμε ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές μας παρουσιάζουμε έργα Ελλήνων, ως επί των πλείστον συγγραφέων τα οποία μας βοηθούν να αναστοχαστούμε για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην ιδέα της «επιστροφής» του έργου στην πραγματική ζωή και υλοποιείται μέσα από την επιλογή των χώρων της παράστασης σε αστικές η μη περιοχές, της δραματουργικής και σκηνικής παρουσίασης και της οργανικής εμπλοκής του κοινού τόσο στο επίπεδο της ενσυναίσθησης οικείων βιωμάτων όσο και της συμμετοχής στο στήσιμο της παράστασης. Στόχος της «Αγγελοπετριάς» είναι η σύνδεση του πειραματισμού στη θεατρική πράξη με τις κοινωνικές ανάγκες και πρακτικές, ώστε οι θεατρικές παραγωγές μας να αναδεικνύουν όχι μόνο «τι σήμαιναν» κάποιοι χώροι ως γεγονότα αλλά και «τι μπορεί να γίνουν» μέσα από τη θεατρική εμπειρία των δημιουργών μαζί με το κοινό.
Ενδεικτικές για την εργασία μας είναι οι εξής παραστάσεις μας. Η “Πρώτη φλέβα” του Γ. Μακριδάκη (2018-2019), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά “Ανοιχτή πόλη”. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Cabaret στην Τρούμπα, σε λαϊκά καφενεία στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και το Αιγάλεω, στην γειτονιά με τους οίκους ανοχής της Χίου (Bar Νυχτοπούλι) και σε Bar σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Κεφαλλονιάς της Κρήτης κ.α. Το “Πιτσιμπούργκο” της Σώτης Τριανταφύλλου (2014-2017), που παιζόταν και σε αυλές σπιτιών στην Αθήνα και σε λιμανάκια, παραλίες, χωράφια, αύλειους χώρους εκκλησιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Χίο, Αίγινα, Κρήτη).
Η παράσταση “Γυνή πλέουσα” πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη, στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας το 2020, το 2023 στη Σύρο στο Ινστιτούτο Κυβέλη και για δεύτερη χρονιά στη Χίο στο Αρχοντικό Στεφάνου.

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%