play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΘΕΑΤΡΟ | PERFORMANCE

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014

today10 Απριλίου, 2014

share close
 
11-13 Απριλίου 2014
Μικρή Σκηνή
 
Οι έφηβοι γράφουν, παίζουν και βλέπουν θέατρο φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων και των αγωνιών τους. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά , το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου δίνει το βήμα στα θεατρικά κατορθώματα της νέας γενιάς!

Ιδανική διέξοδο στις αγωνίες και τα οράματα της πιο μεταβατικής, χαοτικής και παθιασμένης ανθρώπινης ηλικίας έρχεται και πάλι να δώσει το πολύ επιτυχημένο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της ομάδας Grasshopper-Youth και της Στέγης.«Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» είναι ο τίτλος του και, όπως κάθε χρονιά, έμπειροι παιδαγωγοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους συμμετέχοντεςμαθητές γυμνασίων και λυκείων, θεατρικών ομάδων δήμων και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, καθοδηγώντας τους σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού.

Το φεστιβάλ οργανώνεται ως παράλληλη δράση της Εφηβικής Σκηνής, όπου την περίοδο 2013-14 παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, Το τρένο του Λένου Χρηστίδη. Το έργο προέκυψε από τη συνεργασία του συγγραφέα με τη θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ. Έτσι, και από το φετινό φεστιβάλ θα προκύψει το θεατρικό έργο της επόμενης χρονιάς. Γιατί οι ίδιοι οι έφηβοι είναι εκείνοι που γράφουν και ανεβάζουν πρωτότυπα έργα, με θέματα όπως η σχολική και η ενδοοικογενειακή βία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, ο εκφοβισμός και η παραβατικότητα, η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, ο πρώτος έρωτας, η φιλία, η προδοσία, η αρρώστια και ο θάνατος, η πολιτική, κοινωνική και οικολογική συνείδηση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα σημαντικών ξένων συγγραφέων, τα οποία γράφτηκαν και παίχτηκαν το 2013 σε σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, υπό την αιγίδα του καινοτόμου για το εφηβικό θέατρο θεσμού Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου,Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κασσιμάτης
Επιμέλεια σκηνικών και κουστουμιών: Ελένη Βαρδαβά
Μουσική επένδυση: Γιάννης Παπαγκίκας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

17:00 Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: Η ωραιότερη ταινία για εφήβους 
18:00 Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου:  Μια απολύτως συνηθισμένη καθημερινή ιστορία 
19:00 Ομάδα Λεωφόρος: Reunion 
20:00 14ο Λύκειο Περιστερίου: Mobile phone show 
21:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Έτσι κάνουν όλοι
22:00 Μεικτή Ομάδα Στέγης: Ιαπωνία

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

14:00 Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: Η ωραιότερη ταινία για εφήβους
15:00 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας: Σαν τι μοιάζουν;
16:00 20ο Γυμνάσιο Αθήνας: Χημεία 
17:00 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας: Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο 
18:00 14ο Λύκειο Περιστερίου: Mobile phone show 
19:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Ο θείος Πέτρος 
20:00 6ο Λύκειο Ιλίου: Το σημείο Βήτα 
21:00 Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης: Η εκδρομή 
22:00 43ο Λύκειο Αθήνας (Νέος Κόσμος): Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου 

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

14:00 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας: Όλα όσα ξέρω  για τον  κόσμο
15:00 3ο  Γυμνάσιο Νίκαιας: Σαν τι μοιάζουν 
16:00 20ο Γυμνάσιο Αθήνας: Χημεία 
17:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Έτσι κάνουν όλοι 
18:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Ο θείος Πέτρος 
19:00 6ο Λύκειο Ιλίου: Το σημείο Βήτα 
20:00 Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης: Η εκδρομή 
21:00 Μεικτή Ομάδα Στέγης: Ιαπωνία 
22:00 43ο Λύκειο Αθήνας: Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου 

    Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξεκίνησε δοκιμαστικά το Μάιο του 2011 από την ομάδα Grasshopper-Youth, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνόδευε την παράσταση του έργου DNA του Dennis Kelly, το οποίο παρουσιαζόταν, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Διοργανώθηκε τότε ένα πιλοτικό φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου, όπου παρουσιάστηκαν έργα γραμμένα και ανεβασμένα από εφηβικούς θιάσους. Το Μάιο του 2012 η ομάδα επιμελήθηκε, συντόνισε και οργάνωσε, σε συνεργασία με τη Στέγη, το 2o Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, όπου παρουσιάστηκαν επτά έργα γραμμένα και ανεβασμένα από ομάδες εφήβων. Στο 3ο φεστιβάλ, το Μάιο του 2013, πάλι στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η ομάδα Grasshopper-Youth επιμελήθηκε, συντόνισε και οργάνωσε δώδεκα εφηβικές θεατρικές ομάδες και τις παραστάσεις τους. 

  Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου διαρθρώνεται σε τρεις επιμέρους τομείς, στοχεύοντας στην ποικιλία των μορφών θεατρικής έκφρασης. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: (α) Παραστάσεις νεοελληνικών έργων, γραμμένων από επιλεγμένους συγγραφείς μετά από εργαστήρια με τις αντίστοιχες ομάδες που θα τα παρουσιάσουν (β) παραστάσεις μεταφρασμένων έργων σε συνεργασία με το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου «Connections» του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας και (γ) παραστάσεις έργων που προκύπτουν από τεχνικές θεατρικής γραφής και αυτοσχεδιασμούς των ομάδων που θα τα παρουσιάσουν (θέατρο της επινόησης).

    Εκτός από το έργο Το τρένο του Λένου Χρηστίδη, τρεις ακόμη από τις παραστάσεις του περσινού φεστιβάλ της Στέγης εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα της Εφηβικής Σκηνής και θα παρουσιαστούν από τις εφηβικές ομάδες που τις δημιούργησαν, σε διάφορες ημερομηνίες, από το Δεκέμβριο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014. Πρόκειται για τις παραστάσεις Παππούδες του Rory Mullarky (σε μετάφραση του Βασίλη Δουβίτσα), Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα της Γεωργίας Μαυραγάνη και Η παράσταση του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. 

 

Είσοδος ελεύθερη

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Email: info@sgt.gr

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%