play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΘΕΑΤΡΟ | PERFORMANCE

Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα του Χαθίντο Μπεναβέντε

today9 Ιουλίου, 2014

share close

Στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά (Πειραιώς 52)

Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Ο πονηρός Κρισπίν, δραπέτης από τα κάτεργα, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτός που φροντίζει για να δημιουργηθούν πολλά συμφέροντα, νόμιμα και παράνομα, γύρω από τον εαυτό του και φυσικά τον αφέντη του. Το σύστημά του είναι απλό: με μεγάλη πανουργία και εφευρετικότητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό ρίχνει την ελπίδα για δόλωμα στα θύματά του.

Όλοι σαγηνεύονται, από τον ποιητή μέχρι την εξουσία, και από τον στρατιωτικό έως την μεσίτρα. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι ελπίδες διαψεύδονται ο παμπόνηρος Κρισπίν και ο αφέντης του έχουν κιόλας τυλίξει τα πρόσωπα της κωμωδίας σε ένα δίχτυ από δημιουργημένα, κατασκευασμένα συμφέροντα. Όλοι προθυμοποιούνται τώρα να συνυπάρξουν με τους απατεώνες ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ (1922) ισπανός συγγραφέας Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954) έγραψε 172 θεατρικά έργα με σημαντικότερο τα Δημιουργημένα Συμφέροντα.
Τα Δημιουργημένα συμφέροντα ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Θέατρο Λάρα της Μαδρίτης το 1907. Ο συγγραφέας τα χαρακτηρίζει «κωμωδία ανδρεικέλων». Τα «ανδρείκελα» του Μπεναβέντε εκφράζουν ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις, ακόμα και αιώνιες αλήθειες. Με το έργο αυτό ο συγγραφέας ξαναφέρνει τους ήρωες της κομέντια ντελ άρτε μετά από ένα διάστημα μεγάλης απουσίας στην ισπανική σκηνή και ανανεώνει το ενδιαφέρον για το είδος.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1939, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 29 Νοεμβρίου 1939 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη. Στους βασικούς ρόλους ήταν η Ελένη Παπαδάκη (Κυρία Σειρήνα), η Βάσω Μανωλίδου (Σίλβια), ο Νίκος Δενδραμής (Λέανδρος), ο Γιώργος Γληνός (Κρισπίν).

Mετάφραση Παντελής Πρεβελάκης
Σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά /Κοστούμια Έρση Δρίνη
Μουσική Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Κίνηση Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου Βασιλική Τσιλιγκρού

Διανομή:
Κατερίνα Γιαμαλή
Ανδρομάχη Δαυλού
Ευγενία Δημητροπούλου
Μαρία Διακοπαναγιώτου
Βασίλης Ευταξόπουλος
Νόνη Ιωαννίδου
Έφη Λιάλιου
Νίκος Μαγδαληνός
Δάφνη Μαρκάκη
Έλενα Μαρσίδου
Βασίλης Μπισμπίκης
Χρήστος Νίνης
Στέλιος Πετράκης
Βασίλης Ρίσβας
Γιάννης Σοφολόγης
Γρηγόρης Σταμούλης
Ελεάννα Στραβοδήμου
Βαγγέλης Χαλκιαδάκης
Αντώνης Χαντζής

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%