Sin Radio Listen, don't just hear!
Οι Enigma μάς συστηθήκαν τον Δεκέμβριο του 1990, με το κομμάτι “Sadeness (Part I)”, που έπεσε σαν μετεωρίτης στη μουσική μας καθημερινότητα, αφού δεν μπορούσαμε να το κατατάξουμε πουθενά σε κανένα από τα τότε γνωστα μουσικά είδη. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν παροιμιώδης (12.000.000 πωλήσεις ως single παγκοσμίως, δεν ήταν ένα αμελητέο νούμερο) και το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο “MCMXC a.D.”, αποθεώθηκε για την ευρηματικότητα και τον φρέσκο αέρα που έφερνε στη μουσική βιομηχανία.
Ποιος ήταν όμως πίσω από το όνομα Enigma; Στα credits του δίσκου ως δημιουργοί παρουσιάζονταν 3 πρόσωπα: Curly M.C., F. Gregorian και David Fairstein. Φυσικά, δεν ήταν πραγματικά τα στοιχεία τους και, λίγο αργότερα, μάθαμε πως ο “εγκέφαλος” του εγχειρήματος ήταν ο γνωστός Γερμανός παραγωγός Michel Cretu, με την υποστήριξη, στα γυναικεία φωνητικά, της συζύγου του Sandra (ναι, αυτή που φαντάζεσαι), που δεν αναφερόταν πουθενά στους συντελεστές, όπως και οι τραγουδιστές που είχαν αναλάβει τα ανδρικά φωνητικά μέρη, όπου υπήρχαν.
Το κομμάτι των Γρηγοριανών ψαλμών ήταν εκτέλεση του Frank Peterson (F. Gregorian), ενός Γερμανού χρόνιου συνεργάτη του ζευγαριού, που έπαιζε πλήκτρα και στην ομάδα των μουσικών που υποστήριζε τη Sandra στις συναυλίες της και έκανε τα δεύτερα φωνητικά. Μαζί με τον Michel Cretu και τον Fabrice Cuitad (David Fairstein), τελειοποίησαν την αρχική ιδέα του πρώτου (από το 1988) να φτιαχτεί ένα άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής, που θα ήταν μια μίξη από Ambient και New Age μελωδίες, με συνοδεία κάποιων “πρωτότυπων” φωνητικών. Ο Peterson, έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα για τους ψαλμούς, μετά από μια διαφωνία με τον Cretu για την επόμενη “μέρα” του project, θα αποχωρήσει και, το 1991, θα δημιουργήσει τους Gregorian, που θα γράψουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Οι Εnigma συνέχισαν, παρουσιάζοντας νέα album, στα οποία κάθε φορά υπήρχαν καινούργια στοιχεία και καινοτόμες μουσικές κατευθύνσεις, επιρροές σαφώς από τους εκάστοτε συνεργάτες, που γνωρίζαμε πλέον ποιοι ήταν, αλλά δεν είχαμε δει τα πρόσωπά τους, αφού δεν έκαναν ποτέ συναυλίες. Αυτό θα συνεχιζόταν μέχρι και το 2003 που, παράλληλα με το διαζύγιο του ζευγαριού, αποχώρησε και η Sandra από το project και ο Cretu, αφού δοκίμασε διάφορες τραγουδίστριες αγνώστων στοιχείων, το 2010 έκανε ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των φίλων του συγκροτήματος για την επόμενη τραγουδίστρια και επιλέχτηκε η νεαρή Λεττονή Alise Ketnere (Fox Lima). Μαζί με τον Andreas Harde (Angel X, απο τους αρχικούς συνεργάτες στο project, μέχρι και σήμερα) και τον Andru Donalds (συνεργάτης των Enigma το διάστημα 2000-2008, παράλληλα με την προσωπική του καριέρα), δημιούργησαν τους Original Enigma Voices το 2019 και, με την άδεια του Michel Cretu, περιοδεύουν ανά τον κόσμο, με ένα show που φέρει τον τίτλο Best Hits Tour και αποτελεί την πρώτη παρουσίαση, live, της μουσικής των Εnigma, σε συναυλιακή μορφή.
Οι Enigma μπορεί να μην ακούγονται με την ίδια συχνότητα από τα mainstream ραδιόφωνα όπως παλιά, όμως διαμόρφωσαν ένα πιστό κοινό που τους παρακολουθεί και υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που παίζουν μουσική σαν τη δική τους (το είδος έχει ονομαστεί από τους “ειδικούς” enigmatic), oπότε η ανακοίνωση πως η περιοδεία των τριών θα περάσει από την Αθήνα, ήταν αναμενόμενο να προσελκύσει κοινό που γνωρίζει καλά αυτή τη μουσική, αλλά και πολλούς που μεγάλωσαν στα 90s, καλή ώρα όπως εμείς!
Με το ενάμιση πόδι να αποτελεί ανασταλτητικό παράγοντα ταχύτητας φτάσαμε πάλι νωρίς, για να παρκάρουμε κοντά στον χώρο (τι είπατε;). Δεν τα καταφέραμε, καθώς ήταν πάρα πολλοί αυτοί που είχαν έρθει νωρίτερα και έπιναν στο προαύλιο το καφεδάκι τους – όταν με το καλό φτάσαμε στις θέσεις μας, η ώρα ήταν 20′ πριν τις 21:00 και η σάλα ήταν αρκετά γεμάτη, με ένα κοινό κοντά στην ηλικία μας, κατά πλειοψηφία. Ανάμεσά μας και αρκετοί τουρίστες, που βρήκαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, και ένα show στη χώρα μας.
Την προγραμματισμένη ώρα, η τριάδα με τους μουσικούς βγήκε επί σκηνής, μας καλωσόρισαν και μας ευχαρίστησαν που ήμασταν εκεί μαζί τους. Οφείλω να ομολογήσω πως η υποδοχή από μέρους μας ήταν λίγο χαλαρή, αφού περιμέναμε να δούμε τι θα μας παρουσίαζαν. Ο Andru Donalds (τον ξέρεις από το Michele στα 90s), έκανε φιλότιμες προσπάθειες να κερδίσει το κοινό και του το αναγνωρίζω πως τα κατάφερε, αφού σιγά σιγά ο κόσμος ζεστάθηκε και αυτό φάνηκε και στις αντιδράσεις μας.
Eίχαμε διαβάσει πως το setlist τους βασίζεται περισσότερο στο τέταρτο των Enigma (Voyageur, 2003), μαζί φυσικά με τα υπερκλασικά του πρώτου δίσκου, που τους έκαναν και superstars, όμως στη συναυλία που παρακολουθήσαμε δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά υπήρξε μια “εκπροσώπηση” όλων των κυκλοφοριών του συγκροτήματος.
Στα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια, η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από δυναμική και σίγουρα το ευχαριστιόνταν και συνολικά οι 3 ερμηνευτες καταφέρανε να κατακτήσουν ένα δύσκολο κοινό με την παράσταση τους και να μας αφήσουν απόλυτα ευχαριστημένους για την επιλογή μας.
Από τις πολύ ωραίες στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ο Donalds μάς είπε την ιστορία για το πώς τον βρήκε ο Michel Cretu – σε κάποιες από τις διακοπές του στην Ελλάδα, σε κάποιο μπαράκι άκουσε το Michele και ενθουσιάστηκε από τον τραγουδιστη που μέχρι τότε δεν γνώριζε και, αφού τον βρήκε, του πρότεινε να συνεργαστούν, γι’αυτόν τον λόγο και ο ίδιος νιώθει μια ευγνωμοσύνη προς τη χώρα που αγαπάει τόσο πολύ εκείνο το παλιό του τραγούδι και τα καλοκαίρια πάντα κάποιο παραλιακό μαγαζί το εντάσσει στην playlist του.
Εξαιρετικοί οι μουσικοί της μπάντας που τους συνοδεύει (Κeith Powell, bass – Raul Pfifer, drums – Axel Steinmedge, πλήκτρα – Rudy Valentino, κιθάρες), επίσης πολύ καλή η γυναικεία ορχήστρα με τα έγχορδα που δίνει ένα άλλο χρώμα στις ζωντανές εκτελέσεις των κομματιών και το δικό τους “χρώμα” δίνουν οι 2 χορεύτριες (Μaria & Alina) που συνοδεύουν, όπου χρειάζεται. Φωνητικά, μας εντυπωσίασε ο Andru Donalds, που δεν του το είχα προσωπικά καθόλου και η Fox Lima με τον Angel X, που είχαν λιγότερο ενεργό ρόλο, μας κέρδισαν με την καθαρότητα των φωνών και το πόσο κοντά ακουγόταν σε αυτό που γνωρίζουμε από τα ψηφιακά μας αρχεία. Αυτό που συνέβη με το τέλος της συναυλίας είναι αξιομνημόνευτο, καθώς οι 3 τραγουδιστές μάς ενημέρωσαν πως θα βρίσκονται στο φουαγιέ για φωτογραφίες και συζήτηση με το κοινό για όσο χρόνο θα χρειαστεί (πολύ ωραία κίνηση και την εκτιμήσαμε δεόντως).
Συνολικά, ήταν μια ακόμη πολύ καλή παραγωγή που φιλοξενήθηκε στην πόλη, με άψογο ήχο, και ένα κοινό που βοήθησε να γίνει μια όμορφη βραδιά, από αυτές που μας διαφημίζουν στο εξωτερικό και κάνουν πιο εύκολα τους παραγωγούς να φέρουν κι από τα μέρη μας, τις δημιουργίες τους.
Playlist (όπως την καταγράψαμε – με album και έτος κυκλοφορίας)
Look Of Today (Voyageur, 2003)
Gravity Of Love (The Screen Behind The Mirror, 2000)
The Rivers Of Belief (MCMXC a.D., 1991)
Beyond The Invisible (Le Roi Est Mort, Vive Le Roi, 1996)
In The Shadow, In The Light (Voyageur, 2003)
Following The Sun (Voyageur, 2003)
Mea Culpa, Part II (MCMXC a.D., 1991)
Out From the Deep (The Cross Of Changes, 1993)
I Love You, I’ll Kill You (The Cross Of Changes, 1993)
Sadeness Part I / The Roundabout (MCMXC a.D., 1991)
Age Of Loneliness (The Cross Of Changes, 1993)
Amen (The Fall Of A Rebel Angel, 2016)
The Eyes Of Truth (The Cross Of Changes, 1993)
Modern Crusaders (The Screen Behind The Mirror, 2000)
MMX (The Social Song) (Single, 2010)
Why! (Le Roi Est Mort, Vive Le Roi, 1996)
Return To Innocence (The Cross Of Changes, 1993)
T.N.T. for the Brain (Le Roi Est Mort, Vive Le Roi, 1996)
Περισσότερα εδώ.
Θοδωρής Κ., Νοέμβριος 2023
Written by: Sin Radio
©2024 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv