play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Πλάσματα του Θεού – Υπόθεση Παπέν’ στο Θέατρο Altera Pars

today25 Ιανουαρίου, 2024

Φόντο
share close

Η Christine και η Léa Papin, δύο Γαλλίδες αδελφές, οικιακές βοηθοί, καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συζύγου και της κόρης του εργοδότη τους, Lancelin, στο Le Mans της Γαλλίας, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 1933.

Η Christine και η Léa μεγάλωσαν σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, βιώνοντας τη βία και διάφορες μορφές κακοποίησης, αφέθηκαν σε μοναστήρι και, όταν μεγάλωσαν, εργάστηκαν σε διάφορα σπίτια, ως υπηρέτριες, έως ότου η Christine κατάφερε να έρθει και η μικρότερη, η Léa, να εργαστεί μαζί της στο σπίτι των Lancelin. Οι αδελφές εργάζονταν ολημερίς, προσπαθούσαν να περνούν απαρατήρητες, ενώ η μητέρα και η κόρη φέρονταν από αδιάφορα, έως σκληρά απέναντι τους. Κάποια ημέρα, η κα Lancelin και η κόρη της δολοφονήθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο, ενώ είχε προηγηθεί μια επιθετική παρατήρηση προς τις αδελφές Papin. Το πρόσωπό τους ήταν αγνώριστο από τα χτυπήματα και τα μάτια τους βίαια βγαλμένα. Οι δε αδελφές ειδοποιούν την αστυνομία και ομολογούν την ενοχή τους.

Ο Πέτρος Νάκος επιλέγει να μεταφέρει στη σκηνή την ιστορία των αδελφών, από την εποχή που άρχισαν να εργάζονται μαζί, έως ότου συμβεί η στυγερή δολοφονία των εργοδοτών τους.

Στη σκηνή του Altera Pars, δίνεται η δυνατότητα να φωτιστούν όλοι οι χώροι της οικίας Lancelin, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, από την κουζίνα, το σαλόνι, έως και το κρύο δωμάτιο υπηρεσίας, επάνω ψηλά κοντά στη στέγη. Η μουσική σύνθεση (Νίκος Κριτσέλης) και το παιχνίδι με το φως ενισχύουν την ένταση της ιστορίας.

Η Μίνα Χειμώνα, στον απαιτητικό ρόλο της κας Lancelin, ξεδιπλώνει τις αδιαμφισβήτητες υποκριτικές της ικανότητες. Η Άντα Κουγιά, στον χαρακτηριστικό ρόλο της νεαρής αλαφροΐσκιωτης Geneviève, είναι απολαυστική και η Αγγελική Κοντού, ως Christine Papin και η Αιλιάνα Μαρκάκη, ως Léa Papin, διαχειρίζονται ρόλους δύσκολους, ενώ σταδιακά μεταμορφώνονται από σχεδόν αόρατα πλάσματα, σε τέρατα.

Η ιστορία αυτή έχει αφήσει ένα αιματηρό σημάδι στα χρονικά της γαλλικής εγκληματολογίας. Το ειδεχθές έγκλημα των αδελφών Papin έγινε αφορμή για να γραφτούν βιβλία, άρθρα, θεατρικά έργα και να γυριστεί κινηματογραφική ταινία, ενώ και οι «Δούλες» (Les Bonnes) του Jean Genet, γράφτηκαν με βάση την υπόθεση των αδελφών Papin. Είναι μια ιστορία που αγγίζει τις βαθύτερες και πιο σκοτεινές παρορμήσεις και έχει ανατυπωθεί, ερμηνευτεί και επανεξεταστεί με πολλούς τρόπους. Οι αδελφές Papin παρουσιάστηκαν στον ημερήσιο τύπο ως τέρατα, οι ψυχαναλυτές ανέπτυξαν θεωρίες σχετικές με την ψύχωση και την ανθρώπινη ταυτότητα, ενώ οι σουρεαλιστές Simone de Beauvoir και Jean-Paul Sartre τις είδαν ως επαναστάτριες, ενάντια στην καταπίεση της σκληρής, προερχόμενης από αστούς, εργοδοσίας. Τέρατα ή επαναστάτριες, έχοντας μεταξύ τους σεξουαλικές σχέσεις ή όχι, οι μακάβριες αδελφές Papin, εκδικήθηκαν με τον πιο σκαιό τρόπο τη σύζυγο και την κόρη του εργοδότη τους, μένοντας μ’ έναν θλιβερό τρόπο στην αθανασία.

Όλες ήταν Πλάσματα του Θεού.

Την ενδιαφέρουσα αυτή, αληθινή ιστορία, των Αδελφών Papin, σήμερα την παρακολουθούμε στη σκηνή του Altera Pars, από ένα cast ιδιαίτερα αξιόλογων ηθοποιών.

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Ιανουάριος 2024

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%