play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Όλα λάθος’ στο Θέατρο Λύχνος

today27 Μαρτίου, 2024

Φόντο
share close

O Γιάννης. Μοναχογιός, αριστούχος μαθητής, λάτρης της κουζίνας και του καλού φαγητού (αυτό το έχει κληρονομήσει από τον μπαμπά).

Οι γονείς του ονειρεύονται να τον δουν επιστήμονα, και δη γιατρό, αφού λόγω δουλειάς ταξιδεύουν αρκετά και επιθυμούν όλοι οι κόποι τους να δικαιωθούν με αυτόν τον τρόπο.

Ο γιος, παρόλο που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το αντικείμενο, περνάει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών – μια ευκαιρία να έχει απόσταση από την οικογένεια (ζουν Θεσσαλονίκη) και να κυνηγήσει απερίσπαστος το όνειρό του.

Στην πρωτεύουσα, βρίσκει την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις και γευστικές εμπειρίες, ώστε πλέον σήμερα, κάποια χρόνια μετά, να είναι έτοιμος να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, που το κοινό αναμένει με ανυπομονησία.

Μόνο που, ενώ είναι εξαιρετικός σε αυτό που αγαπάει, έχει ένα μικρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην επιλογή αυτών που θα είναι κοντά του, όπως η νέα βοηθός του, που αδυνατεί να διαβάσει τις σημειώσεις που η ίδια κράτησε, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα απλά καθήκοντα μιας γραμματείας και όμως παραμένει στη θέση της, εξαιτίας της καλοσύνης του.

Την ίδια καλοσύνη εκμεταλλεύεται και ο παιδικός του φίλος, που συγκατοικούν και έχει στόχο να γίνει γνωστός ηθοποιός κι όλα αυτά τα χρόνια που το μόνο που έχει καταφέρει είναι μικροί ρόλοι – συνήθως βουβοί – και κάποιες διαφημίσεις. Ζει με τον Γιάννη, που αναλαμβάνει να καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων, από τα “φοιτητικά” εμβάσματα που λαμβάνει από την οικόγενειά του.

Όταν κάποια στιγμή ανακοινώνει στους δικούς του ότι ολοκλήρωσε τις σπουδές του και θα προχωρήσει σε μεταπτυχιακό, εκείνοι αποφασίζουν να κάνουν μια στάση λίγων ωρών στην Αθήνα, έτσι ώστε να δουν από κοντά το παιδί τους και το νέο του… Ιατρείο.

Μπροστά στον κίνδυνο να αποκαλυφθούν τα πάντα και να βρεθεί προ πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων, ο Γιάννης ζητά τη βοήθεια του συγκάτοικού του, για να “μεταμορφώσουν” το διαμέρισμά τους σε ιατρείο! Και επιπλεόν, σκέφτεται να καλέσουν κάποιους συναδέλφους του, ηθοποιούς, να υποδυθούν τους πελάτες – ασθενείς για να πειστούν οι γονείς ότι όντως έχουν γιο γιατρό. Στο παιχνίδι βάζει και τη βοηθό του, που χρήζει ως νοσοκόμα και κάπως έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου και, ανακουφισμένος, σκέφτεται τι μπορεί να πάει λάθος σε αυτό το τέλειο σχέδιο.

Μα τα πάντα ολα, φυσικά!

Οι ηθοποιοί δεν έρχονται ποτέ και έτσι ο συγκάτοικος αναλαμβάνει να χρησιμοποιήσει κάποια κοστούμια από το βεστιάριό του, για να φανεί κίνηση επισκεπτών στο ιατρείο. Η βοηθός-νοσοκόμα κοιμάται όρθια, αφού το προηγούμενο βράδυ δούλευε μαζί με τους άλλους δύο για να φτιάξουν τον χώρο και είναι αμφίβολο αν θα φέρει σε πέρας την αποστολή τους.

Όταν έρχονται επιτέλους οι γονείς του, ο Γιάννης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, αφού πρέπει να απαντήσει στις απορίες των γονιών του για διάφορα θέματα και να αντιμετωπίσει τις απίστευτες μεταμφιέσεις του φίλου του, που λογικά πολλαπλασιάζουν την περιέργεια των γονιών του για το τι συμβαίνει στο παιδί τους. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, στο σπίτι εισβάλλει η νυμφομανής σύντροφος του συγκάτοικου και ένας μικροβιοφοβικός του ξάδερφος, που έχει έρθει στον “γιατρό” για να βρει θεραπεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, φέρνει σε απόγνωση τον Γιάννη, που δεν την παλεύει καθόλου, αλλά, ευτυχώς για τον ίδιο, η μητέρα του, αντιλαμβανόμενη τι έχει συμβεί, του δίνει τη λύση, ανακουφίζοντάς τον από όλο αυτό που πέρασε.

Μια τρελή κωμωδία καταστάσεων, στο φιλόξενο θέατρο Λύχνος, η πάρασταση “Όλα λάθος”. Με την κλασική μορφή της φάρσας, όπου το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, ήρωες αλλάζουν φύλο και εμφάνιση, απίστευτοι τύποι παρεμβαίνουν και διογκώνουν την ήδη τρελή συνθήκη· το μόνο σίγουρο είναι ότι γελάς πολύ.

Ο κεντρικός ήρωας ξεκινάει να πάει κάπου από μια “εναλλακτική” διαδρομή, μη μπορώντας να διεκδικήσει τα θέλω του και, όταν χρειάζεται να δώσει κάποιες εξηγήσεις, δέχεται όλες τις λάθος επιλογές του σαν κατακλυσμό και, για το κοινό που παρακολουθεί από την αρχή υποψιασμένο πως κάπου όλο αυτό θα “στραβώσει” νομοτελειακά, οι ακραία τρελές καταστάσεις το κάνουν να διασκεδάζει αφάνταστα (κωμωδία είναι· δεν γελάμε ποτέ, όταν ο άλλος υποφέρει στα σοβαρά), αφού όλοι οι χαρακτήρες του έργου έχουν κάτι πολύ οικείο στους περισσότερους (είτε στην οικογένεια είτε στον γενικότερο κύκλο), που πάντα, όταν αναφερόμαστε, μας προκαλεί ενθουσιασμό και γέλωτα.

Ερμηνευτικά, όλη η ομάδα ανταποκρίνεται πολύ καλά, σε μια “χειροποιήτη” δουλειά, αφού όλη η παράσταση είναι δική τους υπόθεση, από το κείμενο, τη σκηνοθεσία και ό,τι χρειάζεται ένα θεατρικό εγχείρημα. Είναι μια πολύ τίμια πρόταση, που δεν υπόσχεται τίποτα παραπάνω από αυτό που προσφέρει, δηλαδή 90 λέπτα καθαρής κωμωδίας, ιδανική για Παρασκευή βραδάκι, μετά από μια δύσκολη εργασιακή εβδομάδα, για να ξεφύγει το μυαλό σου και να σκεφτείς ότι, σε σχεση με τα όποια τρελά σου συμβαίνουν στη ζωή σου, υπάρχει δίπλα κάποιος άλλος που έχει να αντιμετώπισει πολύ χειρότερα και πως ίσως ο χαβαλές και η γελοιοποίηση τέτοιων καταστάσεων μπορούν και να λειτουργήσουν ανακουφιστικά. Εμείς πέρασαμε σούπερ και ευχαριστούμε πολύ τους ΗθοΠοιήτες για το κάλεσμα!

Περισσότερα εδώ.

Θοδωρής Κ., Μάρτιος 2024

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%