Sin Radio Listen, don't just hear!
Η αμερικανική δραματική ταινία του 1989, με τίτλο «Dead Poets Society», του Tom Schulman, σε σκηνοθεσία Peter Weir, με πρωταγωνιστή τον Robin Williams, διαδραματίζεται το 1959 στο ελιτίστικο οικοτροφείο αρρένων, Welton Academy, και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή λογοτεχνίας, ο οποίος εμπνέει τους μαθητές του, μέσω της διδασκαλίας της ποίησης. Την ταινία αγάπησαν κριτικοί και θεατές, απέσπασε πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Ηθοποιού, ενώ ο Schulman κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης αναλαμβάνει να το μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Βρετάνια.
∞
Ο φιλόλογος καθηγητής, John Keating, τέως απόφοιτος του Welton κι ο ίδιος, από την πρώτη ημέρα της διδασκαλίας του εκπλήσσει τους μαθητές του με τις ιδιότυπες μεθόδους διδασκαλίας του και τους ενθαρρύνει να κάνουν τη ζωή τους μια αξέχαστη διαδρομή και να δρέψουν τους ανθούς της όσο είναι ακόμη καιρός. Σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό σχολείο, με έμβλημα το τετράπτυχο «Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Υπεροχή», ο Keating, με σημαία του τη λατινική έκφραση carpe diem (άδραξε τη μέρα), προτρέπει τους μαθητές του να φτιάξουν το δικό τους ποίημα και να πιστέψουν στον εαυτό τους, να ενισχύσουν την αυτοέκφρασή τους και να γίνουν ελεύθερα πνεύματα και να βρούνε το δικό τους περπάτημα, τον δικό τους βηματισμό. Μεταξύ των άλλων, ο Keating διηγείται στους μαθητές του για την παλιά ομάδα ποίησης, με την ονομασία «ο κύκλος των χαμένων ποιητών», της οποίας τα μέλη συναντιούνταν πάντα κρυφά, αργά το βράδυ. Οι μαθητές αποφασίζουν να επαναλειτουργήσουν αυτήν την ομάδα κι αρχίζουν τις μυστικές τους συναντήσεις. Οι ανορθόδοξοι μέθοδοι διδασκαλίας τραβούν την προσοχή του αυταρχικού διευθυντή Nolan και του καθηγητή Perry. Ο γιος του Perry, ο Neil, αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια θεατρική παράσταση, ενώ ο πατέρας του αντιδρά έντονα και του το απαγορεύει ρητά. Ο Neil όμως αποφασίζει να τον παρακούσει. Όμως, στην πρεμιέρα της παράστασης ο καθηγητής Perry εισβάλλει στο θέατρο και με βίαιο τρόπο απομακρύνει τον γιο του. Λίγο μετά ο Neil αυτοκτονεί. Η ευθύνη βαρύνει τον καθηγητή John Keating, ο οποίος απολύεται από το σχολείο. Και είναι τότε που οι μαθητές του, με τον δικό τους τρόπο, του δείχνουν τον σεβασμό τους: “Oh Captain, My Captain”.
∞
Στη σκηνοθεσία, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης μεταφέρει επιτυχώς μια εμβληματική ταινία στη θεατρική σκηνή, κατεβάζοντας τους μαθητές ακόμη και στην πλατεία του θεάτρου, ενώ η Αρετή Μουστάκα με τα ευρηματικά σκηνικά της συνηγορεί στο εικαστικό αποτέλεσμα. Η Ηλένια Σουλαδήρη αναλαμβάνει μέσω των κοστουμιών να μας θυμίσει την εποχή, η Μαρίζα Ρίζου υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη δημιουργεί με τους φωτισμούς της ξεχωριστές σκηνές, ενώ η Φαίδρα Νταϊλόγλου χορογραφεί τους μαθητές στην κίνησή τους.
Ο Άλκης Σακελλαρίου, με απόλυτα νεωτεριστικό στυλ, έρχεται αντιμέτωπος με το κατεστημένο, το σνομπ, τις παγιωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις και τις στερεότυπες φόρμες. Ο Τάσος Χαλκιάς, ως Διευθυντής Nolan, και ο Σπύρος Τσεκούρας, ως καθηγητής Perry, υπηρετούν τους ρόλους τους, αναδεικνύοντας τον τύπο του καθηγητή που δρα μόνο σύμφωνα με τους κανόνες, παγερά κι αδιάφορα έναντι του καινούργιου και που δεν έχει κανένα συναίσθημα ούτε και για τους πλέον δικούς του. Όσο εξελίσσεται η ιστορία, η παράσταση αποκτά τον ρυθμό της και οι μαθητές του κολεγίου, Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς και Αλέξανδρος Τωμαδάκης, ξεδιπλώνουν, ο κάθε ένας ξεχωριστά, το ταλέντο τους και καταθέτουν το δικό τους στίγμα, όπως και τα δύο κορίτσια, Ειρήνη Λαφαζάνη και Λυδία Στέφου, που συμμετέχουν με μικρούς, χαρακτηριστικούς ρόλους.
∞
Μια παράσταση με μηνύματα σε πολλά επίπεδα, ενώ το κυρίαρχο «Carpe Diem» αποτελεί μονόδρομο.
Περισσότερα εδώ.
Έλενα Χατζοπούλου, Νοέμβριος 2023
Συντάχθηκε από: Sin Radio
©2025 Sin Radio | made with ♥ and ♫ by dinatzv