play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

trail tale – Παρουσίαση 23.11.23

today20 Νοεμβρίου, 2023

Φόντο
share close

Η ANOMIA σας προσκαλεί στην ανοιχτή παρουσίαση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού εργαστηρίου “trail tale”, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 11:30 στην Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, Κουκάκι).
Μετά από έναν δίμηνο κύκλο συναντήσεων με μέλη της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου στο πλαίσιο του ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος “trail tale”, διοργανώνουμε μια ανοιχτή παρουσίαση με επιλεγμένες δράσεις όλων όσων κάναμε αυτούς τους δύο μήνες στις συναντήσεις μας με τις/τους συμμετέχουσες/οντες. Με εργαλεία τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, την αφήγηση και τη συνέντευξη βιογραφικών αφηγήσεων, η ομάδα που δημιουργήθηκε κλήθηκε σε ένα ταξίδι στις προσωπικές αναμνήσεις καθώς και τα συναισθήματα, τις μυρωδιές, τις αισθήσεις που αυτές ξυπνούν και αφηγήθηκε προσωπικές ιστορίες πολυτροπικά μέσα από τον λόγο και την κίνηση. Κεντρικός άξονας της διαδρομής μας και πεδίο μελέτης αποτέλεσε το ερώτημα πως οι αναμνήσεις μετουσιώνονται σε κίνηση και αντίστροφα πως η μνήμη ενεργοποιείται μέσω της κίνησης και άλλων πολυαισθητηριακών ερεθισμάτων.
Η ανοιχτή παρουσίαση αποτελεί για εμάς ένα μέσο για να μοιραστούμε τη συλλογική μας αφήγηση αλλά ταυτόχρονα και μία πρό(σ)κληση: μπορούν οι ατομικές και συλλογικές μας αναμνήσεις να εισβάλουν στη δημόσια σφαίρα, να προκαλέσουν αναμνήσεις και συναισθήματα, να αφήσουν ίχνη/αποτυπώματα στους θεατές, κατασκευάζοντας μια κοινή/διαμοιρασμένη μνήμη στην οποία μετέχουν ερμηνευτές και κοινό;

Συντελεστές

Συμμετέχοντα μέλη Λέσχης Φιλίας Κουκακίου: Ελένη, Μαρία, Βάσω, Ελένη, Μπάρμπαρα, Σοφία, Κατερίνα, Ειρήνη, Ιωάννης
Συντονίστριες: Εύη Ψάλτου, Βάσια Ζορμπαλή, Μαριλένα Κουκούλη
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Ροζάκη
Κινηματογράφηση: Γιάννης Κανάκης, Αλέξανδρος Στίγκας & Στέλιος Μωραϊτίδης
Ηχοληψία: Στέλιος Κουπετώρης
Η δράση trail tale αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής έρευνας act of memory.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Άννα Κωστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Αθηναίων, την κυρία Γεωργία Ευθυμιοπούλου, Υπεύθυνη Λέσχης Φιλίας Κουκακίου και την κ. Ελένη Μάκκα για την αμέριστη υποστήριξή τους.

Η δράση trail tale πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά.
Παραγωγή: ANOMIA
Σχετικές πληροφορίες και ενημερώσεις για την πορεία του προγράμματος μπορείτε να βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:
act of memory
ANOMIA

Χρήσιμες πληροφορίες:
Ανοιχτή παρουσίαση εργαστηρίου “trail tale”
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 11:30
Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, Κουκάκι)
Ελεύθερη είσοδος

trail tale

Το trail tale είναι ένα πολυεπίπεδο, πρωτοπόρο και σπονδυλωτό πρότζεκτ με θεματικό άξονα τη μνήμη, που αποτελείται από τρεις αλληλένδετες δράσεις: – τη διενέργεια ενός εκπαιδευτικού ερευνητικού εργαστηρίου που απευθύνεται σε άτομα 65+ μέσα από συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας και εργαστήρια κινητικού αυτοσχεδιασμού, – ένα χορευτικό δρώμενο με την ίδια θεματολογία, αντλώντας υλικό από τα εργαστήρια – και τέλος την κινηματογράφηση όλης της διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού μήκους τεκμηριωτικού ντοκιμαντέρ.
Συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές από το καλλιτεχνικό πεδίο του χορού, του κινηματογράφου, τις σπουδές μνήμης και τη θεωρία της προφορικής ιστορίας, το trail tale αποτελεί ένα διεπιστημονικό εγχείρημα που έχει εκπαιδευτικό, ερευνητικό αλλά και καλλιτεχνικό χαρακτήρα και καλλιεργεί έναν ουσιαστικό, γόνιμο και προωθημένο διάλογο με την τρίτη ηλικία.

Ευρύτερος σκοπός του εγχειρήματός μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος πειραματισμού, όπου θα διερευνηθούν οι συσχετισμοί ανάμεσα στην αφήγηση, την προφορικότητα, την κίνηση, το σώμα και τη λειτουργία της μνήμης. Η πρότασή μας στηρίζεται στα θεραπευτικά οφέλη που φέρει για την κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων η αφήγηση ιστοριών ζωής, αλλά και η κινητική προτροπή και αλληλεπίδραση,
μέσα από το πεδίο της τέχνης. Το πέρασμα στην τρίτη ηλικία συνεπάγεται συχνά αποκλεισμούς από τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, που με τη σειρά τους επιφέρουν ψυχολογικές επιπτώσεις εντείνοντας την αίσθηση απομόνωσης, μοναξιάς και μη συνεισφοράς στην κοινότητα. Μέσα από τη δράση trail tale στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες/ουσες της ηλικιακής ομάδας 65+, να νιώσουν ενεργά και πολύτιμα μέλη της κοινότητας, ενώ η τέχνη και ο σύγχρονος πολιτισμός να λειτουργήσουν ως πυλώνες ανθεκτικότητας. Τα οφέλη, ωστόσο, είναι αμοιβαία. Η ίδια η γειτονιά, η συλλογική μνήμη της πόλης και η σύγχρονη τέχνη εμπλουτίζονται από τη συμπερίληψη της αφήγησης και του βιώματος των ατόμων τρίτης ηλικίας. Τέλος, προσδοκούμε με τον διαμοιρασμό των μαρτυριών εντός της ομάδας συμμετεχόντων στα εργαστήρια και εκτός αυτής μέσω της αρχειοθέτησή τους, του διαδραστικού δρώμενου και του τεκμηριωτικού ντοκιμαντέρ, να προβάλουμε τη σημασία της διατήρησης της ατομικής και συλλογικής μνήμης, που διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το “αστικό ψηφιδωτό” της Αθήνας.

Σκοπός

Το εγχείρημά μας επιχειρεί να δημιουργήσει έναν χώρο πειραματισμού διερευνώντας συνδέσεις ανάμεσα στην αφήγηση, την προφορικότητα, την κίνηση και τη λειτουργία της μνήμης αναζητώντας συνδέσεις και θέτοντας ερωτήματα, όπως: Ποιες σχέσεις μπορούμε να εντοπίσουμε ανάμεσα στη σωματικότητα/ την επιτέλεση της αφήγησης και την μνήμη ως ενσώματη εμπειρία;
Πώς μεταφράζεται ο ρυθμός και οι σιωπές της αφήγησης στον ρυθμό της κίνησης; Πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη δυναμική φύση και τα σφάλματα της μνήμης σε κινητικές οδηγίες;
Η συμμετοχική διαδικασία που προτείνεται μέσα από το εγχείρημα, αντιμετωπίζει τις προσωπικές αφηγήσεις ως θραύσματα που διαμοιράζονται, αναπτύσσοντας δεσμούς τόσο μέσα στην ίδια την ομάδα όσο και ανάμεσα στην ομάδα και την κοινωνία. Τα όποια “σφάλματα” της μνήμης, δεν αντιμετωπίζονται ως αδυναμία αλλά αγκαλιάζονται ως μέρος της ευάλωτης ανθρώπινης φύσης και μετουσιώνονται σε καλλιτεχνικά εργαλεία.
Το κοινό βίωμα που θα προκύψει μέσα από τα εργαστήρια, το δρώμενο, αλλά και η διαδικασία της καταγραφής των σταδίων ανάπτυξης της έρευνας ενδέχεται τελικά να οδηγήσει στη συγκρότηση μιας, αν όχι συλλογικής, έστω μοιρασμένης (shared) μνήμης ή μιας «κοινότητας μνήμης», που θα διαφυλάξει την κοινή εμπειρία στο μέλλον.

Αφετηρία

Αφετηρία του trail tale αποτελεί η καλλιτεχνική έρευνα, act of memory, που ξεκίνησε η χορογράφος και πολυμεσική καλλιτέχνιδα, Εύη Ψάλτου, το 2022 γύρω από το θέμα της μνήμης κυκλώνοντας την ενσώματη διάστασή της, μέσα από το πρίσμα των τεχνών, των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών. Για την πλαισίωση, συνδιαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματος, στην ομάδα προστέθηκαν δύο εξαιρετικές συνεργάτιδες η ερευνήτρια προφορικής ιστορίας Μαριλένα Κουκούλη και η διεπιστημονική καλλιτέχνιδα Βάσια Ζορμπαλή.

Φορείς υλοποίησης

Η δράση trail tale πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά.
Παραγωγή: ΑΝΟΜΙΑ ΑΜΚΕ

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%