play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ρετρό Σάββατα με τον Δαυίδ Ναχμία | ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ | ΣΕΡΕΝΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Ι 12.04.2025

today2 Απριλίου, 2025

Φόντο

Μια μουσική περιήγηση, διαποτισμένη από πολυχρωμία και αρμονίες, στους χρυσούς καρπούς ενός αιώνα που σημαδεύτηκε από μια απαράμιλλη αρχή, χωρίς να γνωρίσει ποτέ το οριστικό του τέλος. Ένα ταξίδι σε έναν ξεχωριστό ελληνικό γαλαξία, όπου οι άνθρωποι, αντλώντας από τα βαθύτερα κοιτάσματα της ψυχής τους, τραγουδούσαν τον έρωτα και την αγάπη, εξιστορούσαν τον πόνο και τη μελαγχολία τους, υμνούσαν τη νεότητα και θρηνούσαν τα χρόνια που ανελέητα έφευγαν και χάνονταν στο πέρασμα του χρόνου.

Το «Μουσικό Ρολόι του 20ού Αιώνα» αποτελεί μια σιωπηρή και συνάμα πολύσημη τελετουργία μνήμης, ένα υπερβατικό ταξίδι μέσα στα βαθύτερα στρώματα του ανθρώπινου βιώματος, της ιστορίας και των συγκινήσεων που αποτυπώθηκαν με την ανεξίτηλη ομορφιά του τραγουδιού. Δεν είναι απλώς μια συρραφή στίχων και μελωδιών, αλλά ένα βαθύ, υπαρξιακό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια κατά τη διάρκεια ενός αιώνα που αμφισβήτησε, δοκίμασε και τελικά επιβεβαίωσε τις αντοχές του ανθρώπινου πνεύματος.
Η τέχνη του τραγουδιού, σε αυτή τη μοναδική διάστασή της, καθίσταται πυξίδα αλλά και χάρτης του κόσμου. Στις νότες και τους στίχους του αντικατοπτρίζεται η σύνθετη και αντιφατική διαδρομή του ανθρώπου, ο οποίος βίωσε πολέμους, έγινε μάρτυρας καταστροφών και ιδεολογικών ανατροπών, βάδισε ανάμεσα στα συντρίμμια των ιδανικών του, μα την ίδια στιγμή, με ασύγκριτο σθένος, επέλεξε να υψωθεί και να τραγουδήσει.
Να τραγουδήσει όχι ως φυγή, αλλά ως επιβεβαίωση μιας βαθύτερης, σχεδόν μεταφυσικής αλήθειας, που μόνο η τέχνη μπορεί να εγγυηθεί.
Το αποκαλούμενο «ελαφρό» τραγούδι, χαρακτηρισμός που ίσως αδικεί το φιλοσοφικό του βάθος και την αριστουργηματική του λιτότητα, αναδεικνύεται εδώ ως η πλέον αυθεντική έκφραση της ελληνικής ψυχής, της ικανότητάς της να εγκλωβίζει το μέγιστο νόημα στην ελάχιστη φόρμα. Σ’ αυτήν την πυκνή καλλιτεχνική έκφραση, το τραγούδι καθίσταται κάτι πολύ περισσότερο από ψυχαγωγία ή συγκίνηση· μετατρέπεται σε έναν διαρκή, ψιθυριστό διάλογο με τη μοίρα, τον χρόνο και την ίδια την ανθρώπινη φύση, που αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τραγωδία και την ευδαιμονία.
Σε αυτήν την εύθραυστη ισορροπία, το «Μουσικό Ρολόι του 20ού Αιώνα» μετασχηματίζεται από παράσταση σε φιλοσοφική κατάθεση, μια ενατένιση της ανθρώπινης εμπειρίας υπό το φως του τραγουδιού, που λειτούργησε ως μέσο παραμυθίας και λύτρωσης για γενιές ολόκληρες. Ένα τραγούδι που πρόσφερε νόημα στη θνητότητα, ουσία στην ελπίδα, σάρκα στα όνειρα, και υπενθύμιζε διαρκώς την ομορφιά που εξακολουθεί να επιβιώνει ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές.
Σ’ αυτή την ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση, η μουσική, ως η ύψιστη και πλέον αφαιρετική γλώσσα, ανοίγει έναν αόρατο διάδρομο προς τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αναδεικνύοντας τον αέναο κύκλο των βιωμάτων μας. Είναι μια στιγμή κατά την οποία η ανθρώπινη περιπέτεια του 20ού αιώνα, με όλη την τραγικότητα και το μεγαλείο της, συναντά τη στοργική, παρηγορητική αγκαλιά του τραγουδιού και καθρεφτίζεται, με σπάνια καθαρότητα, στο βλέμμα της αιωνιότητας.

Δαυίδ Ναχμίας 28 Μαρτίου 2025

Νικόλας Καραγκιαούρης, τραγούδι
Ρένα Στρούλιου, τραγούδι
Δαυίδ Ναχμίας, πιάνο

12 Απριλίου 2025
Σάββατο, 20:00

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Δαυίδ Ναχμίας
Ο Δαυίδ Ναχμίας, μουσικός και δημοσιογράφος, ολοκλήρωσε κι έναν κύκλο Πανεπιστημιακών σπουδών, εκτός μουσικής και δημοσιογραφίας (Psychology B.S. University of  La Verne). Οι ενασχολήσεις του περιστρέφονται κυρίως γύρω απ’ την λογοτεχνία, την ποίηση, το πιάνο και την ενορχήστρωση. Απ’ το 2001 έως το 2009 παρουσίασε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ» την εκπομπή ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ της ΕΡΤ και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας περί τα 830 πορτραίτα και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων. Απόλυτα εστιασμένος στην ενασχόλησή του με το «ελαφρό τραγούδι» του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζει στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την εκπομπή Το Μουσικό Ρολόι Του Εικοστού Αιώνα (προσεγγίσεις και παρατηρήσεις πάνω στο ελαφρό τραγούδι του εικοστού αιώνα) και κάθε Σάββατο την εκπομπή ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ (πορτραίτα γνωστών και παραγνωρισμένων διαμορφωτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής πραγματικότητας).

ΡΕΝΑ ΣΤΡΟΥΛΙΟΥ
Η Ρένα Στρούλιου γεννήθηκε στη Γερμανία το 1973. Από την παιδική της ηλικία συμμετείχε στη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας παίζοντας φλάουτο. Ως μέλος της παιδικής χορωδίας του ΔΩΛ συμμετείχε σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2003 απέκτησε δίπλωμα μονωδίας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο) με τους εξαίρετους καθηγητές Θάνο Πετράκη και Έρση Παπαχρυσάνθου. Συνέχισε τις σπουδές της ειδικά στην τεχνική της αναπνοής επί 4 χρόνια και στη συνέχεια στη φυσική αποκατάσταση ζημιών των φωνητικών χορδών. Από το 1996 είναι μέλος του κουαρτετου ΗΧΩ σε κλασικό ρεπερτόριο , (φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο και φωνή). Έχει κάνει πολλές συναυλίες εντός και εκτός των συνόρων με εξαίρετους μουσικούς και τραγουδιστές σε διάφορα είδη ρεπερτορίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο. Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο ΕΡΑΤΕΙΟ ΩΔΕΙΟ και κάνει φωνοθεραπεία στο ΤΟΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Αθηνών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Νικόλας Καραγκιαούρης
Ο Νικόλας Καραγκιαούρης γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές.
Ολοκλήρωσε τη μουσική και υποκριτική του κατάρτιση στο Ωδείο Αθηνών υπό την κ.Χαρά Σαβίνο. Συνέχισε με τους Birgit Nickl, Άρη Χριστοφέλλη, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, την Elsa- Kastela Kreihsl και τον Γιώργο Σαμαρτζή.
Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στο Λονδίνο το 2016 (1ο βραβείο Grand Prize Virtuoso Competition), στο Bayreuth το 2012 (Bayreuth Stipendienstiftung), στη Θεσσαλονική το 2010 (3ο βραβείο ΚΟΘ) και το 2006(3ο βραβείο Τέχνης) και στην Αθήνα το 2008 (3ο βραβείο ΣΗΜΟ).
Συνεργάστηκε με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και μαέστρους σε σημαντικά μουσικά κέντρα του κόσμου με πιο πρόσφατη την όπερα της Βιέννης με μαέστρο τον Semyon Bychkov στον Πάρσιφαλ του Βάγκνερ τον Απρίλιο του 2017.
Εμφανίστηκε στο θέατρο Ολύμπια-ΕΛΣ, στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο Εθνικό θέατρο, στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Παλλάς, στο θέατρο Βράχων και στα περισσότερα δημοτικά περιφεριακά θέατρα της Ελλάδας όπως επίσης και στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία”.
Κατέχει στο ρεπερτόριο του σημαντικούς ρόλους όπως, Sharpless, Don Alfonso, Dottore Bartolo, Frank, Escamillo, Slook, Ιεροεξεταστής, Germon, Conte di Luna, και μικρότερους ρόλους όπως, Marqui, Betto di Signa, Ceprano, Ramfis, Morales, 1st soldier,  κ.α. Cosi fan tutte, Barbiere di Siviglia, Die Fledermaus, Carmen, La cambiale di matrimonio, Δαίμονες, Traviata, Trovatore, Madama Butterfly είναι κάποιες απο τις όπερες στις οποίες εμφανίστηκε ερμηνεύοντας τον πρώτο ρόλο.
Στη σφαίρα των κονσέρτων έχει μεγάλη δράση με αποκορύφωμα την περιοδεία σε οκτώ πόλεις της Κίνας τον Οκτώβριο του 2016, την εξαιρετικής αποδοχής εμφάνιση στη Salle Cortot του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2016 και την πιο πρόσφατη εμφάνιση του στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στις 15 Νοεμβριου 2017 με απόλυτη επιτυχία.
Ερμηνευτής και υποστηρικτής της ελληνικής όπερας και οπερέτας καθώς και της εθνικής Ρωσικής μουσικής σχολής.
www.nikolaskaragiaouris.com

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
T: 210-3611206 ● E: info@thf.gr
www.thf.gr

Συντάχθηκε από: Sin Radio

Sin Radio