play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΜΟΝΟΠΛΑΝΟ / LABOUR IN A SINGLE SHOT

today30 Ιανουαρίου, 2014

share close

Δουλειά σε μονοπλάνο

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που η AntjeEhmann και ο HarunFarocki ξεκίνησαν το 2011. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες δημιουργούν βίντεο. Εργαστήρια έχουν γίνει ήδη σε 15 πόλεις του κόσμου. Τον Φεβρουάριο του 2013 εγκαινιάστηκε επίσης μια σειρά από εκθέσεις, όπου παρουσιάστηκαν επιλεγμένα βίντεο των εργαστηρίων. Το εγχείρημα Δουλειά σε μονοπλάνο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 με δύο μεγάλες εκθέσεις στο Βερολίνο και στη Βοστώνη.

Περιορισμοί

Στα εργαστήρια οι κινηματογραφιστές που συμμετέχουν καλούνται να δημιουργήσουν βίντεο διάρκειας 1-2 λεπτών, γυρισμένα σε μονοπλάνο. Η κάμερα μπορεί να είναι στατική ή κινούμενη, ως προς αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί – μόνο τα cuts απαγορεύονται.

Εργασία

Το αντικείμενο έρευνας στα εργαστήριο είναι η εργασία, η δουλειά: αμειβόμενη ή μη, χειρωνακτική ή πνευματική, εργασία που εκτελείται με παραδοσιακό τρόπο ή με εντελώς σύγχρονες μεθόδους. Σε ορισμένα αφρικανικά κράτη, για παράδειγμα, οικογένειες ολόκληρες ζουν καλλιεργώντας μια μικρή λωρίδα γης πλάι στον αυτοκινητόδρομο. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αγρότες αντίθετα εξασφαλίζουν τα προς το ζην αφήνοντας τα χωράφια τους ακαλλιέργητα, κάτι για το οποίο πληρώνονται και κάτι για το οποίο ελέγχονται μέσω δορυφόρων.

Χειρισμός της κάμερας

Σκοπός των εργαστηρίων είναι να καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην εφαρμογή των βασικών φορμαλιστικών αρχών της κινηματογραφίας. Παράλληλα, οι κινηματογραφιστές έρχονται αντιμέτωποι με ουσιώδη ερωτήματα της φιλμικής διαδικασίας. Όλες σχεδόν οι μορφές εργασίας εμπεριέχουν την επανάληψη. Πώς μπορεί κάποιος να βρει και να αποτυπώσει με την κάμερα μια αρχή και ένα τέλος στην εκάστοτε εργασία; Η κάμερα είναι καλύτερο να κινείται ή να είναι στατική; Πώς μπορεί να απαθανατίσει κάποιος τη χορογραφία της εργασιακής ροής με τον καλύτερο και τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο, και αυτό σε ένα και μόνο πλάνο; Τα βίντεο που δημιουργούνται στα εργαστήρια αποδεικνύουν ότι ένα μόνο πλάνο του ενός ή των δύο λεπτών μπορεί να έχει πλοκή, αλλά και το στοιχείο της έντασης ή της έκπληξης. Αυτό ακριβώς συναρπάζει τους δημιουργούς του εγχειρήματος σε πολλά από τα βίντεο των εργαστηρίων.

Κατάλογος στο Διαδίκτυο

Ο κατάλογος αυτός είναι ταυτόχρονα ένα είδος αρχείου, όπου συγκεντρώνονται όλες οι δουλειές που ολοκληρώθηκαν στα πλαίσια των εργαστηρίων. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια επιλογή των βίντεο που ξεχώρισαν η AntjeEhmann και ο HarunFarocki, αλλά για μια πλήρη καταγραφή.

Ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας

Η Δουλειά σε μονοπλάνο έχει έναν ακόμη στόχο, να στρέψει το βλέμμα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πόλης ή περιοχής στην οποία λαμβάνει χώρα ένα εργαστήριο. Σε κάθε πόλη ασκούνται καθημερινά ένα σωρό επαγγέλματα. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς επί το έργον τσαγκάρηδες, σερβιτόρες και μάγειρες, υαλοκαθαριστές, νοσοκόμες, καλλιτέχνες του τατουάζ, ή οδοκαθαριστές. Συχνά, ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπάρχουν δουλειές που είναι όχι μόνο αθέατες, αλλά και αδιανόητες. Γι’ αυτό, πρέπει να αφιερώσει κανείς χρόνο στο να κάνει μια σχετική έρευνα, ν’ ανοίξει τα μάτια του, να κινητοποιηθεί. Πού μπορούμε να δούμε ποια δουλειά; Τι παραμένει κρυμμένο; Τί συμβαίνει στο κέντρο μιας πόλης, τί στις παρυφές της; Τί είναι χαρακτηριστικό και τί ασυνήθιστο για την κάθε πόλη; Ποιες διαδικασίες εργασίας αποτελούν πρόκληση για τον κινηματογραφιστή;

Χρησιμοποιώντας το βίντεο σαν να ήταν κινηματογραφική ταινία

Στα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες ανατρέχουν στη μέθοδο κινηματογραφικών δημιουργιών από το τέλη του 19ου αιώνα, όπως εκείνων των Αδελφών Λυμιέρ (Έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο, Άφιξη του τρένου στο σταθμό Λα Σιοτά), προκειμένου να ανακτηθεί κάτι από την αποφασιστικότητα των πρώτων εκείνων ταινιών. Οι ταινίες εκείνες έλεγαν: Κάθε λεπτομέρεια του κόσμου που κινείται είναι άξια να απαθανατιστεί και να παρατηρηθεί. Επίσης, είχαν αναγκαστικά σταθερό σημείο θέασης, ενώ σήμερα στα ντοκιμαντέρ παρατηρούμε, συχνά λόγω αναποφασιστικότητας, το ένα πλάνο να διαδέχεται το άλλο.

Αντίθετα, το μονοπλάνο συνδυάζει προαποφασισμένες λήψεις και ευελιξία, την ύπαρξη ενός σκεπτικού πίσω από τις εικόνες και τη συνέχεια του φιλμικού υλικού.

Έξοδος των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους σε 15 πόλεις

Μέρος του εγχειρήματος είναι και η δημιουργία remakes της ταινίας των Λυμιέρ –επικαιροποιημένων δηλαδή εκδοχών της- σε όλες τις πόλεις όπου γίνονται εργαστήρια. Πού και ποιους εργαζόμενους μπορούμε να δούμε σήμερα να φεύγουν από το χώρο εργασίας τους;

Το εγχείρημα είναι μια συμπαραγωγή της HarunFarockiFilmproduktion και του Goethe-Institut.

www.eine-einstellung-zur-Arbeit.net, www.farocki-film.de

Εγκαίνια | 31 Ιανουαρίου 2014 | 20.00

Διάρκεια της εγκατάστασης|31 Ιανουαρίου – 1 Μαρτίου 2014

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-20.30 | Σάββατο 14.00-18.00 | Κυριακές κλειστά

Χώρος Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός

Τηλέφωνο: 210-7512625

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%