play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΑΚΟ

Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ- ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο STUDIO ΑRT CINEMA

today7 Δεκεμβρίου, 2023

Φόντο
share close

Το Κακό δεν στήνει ενέδρες σε ομιχλώδη σοκάκια καθώς επιστρέφουμε αμέριμνοι σπίτι, ούτε υποχωρεί με ξόρκια και προσευχές. Το Κακό κατοικεί μέσα μας.
Η τρομακτικότερη ταινία όλων των εποχών.

Το σοκ που βίωσαν οι θεατές την εποχή που βγήκε η ταινία στις αίθουσες ήταν πρωτόγνωρο.

Καμία παραγωγή τρόμου δεν είχε πάει μέχρι τότε εκεί όπου πήγε η ταινία του Φρίντκιν.

Βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, που υπογράφει και το σενάριο.

Όσκαρ Ήχου και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Υποψήφια για 17 βραβεία

Προτεινόμενη για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν

Σενάριο: William Peter Blatty

Παραγωγή: William Peter Blatty

Μουσική: Jack Nitzsche

Φωτογραφία: Owen Roizman

Παίζουν: Μαξ φον Σίντοφ, Τζέισον Μίλερ, Έλεν Μπέρνστιν, Λίντα Μπλερ

Γλώσσα: Αγγλικά, Λατινικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Αραβικά

Διάρκεια: 122′

Έτος παραγωγής: 1973

ΣΥΝΟΨΗ

Η μικρή Ρέιγκαν ΜακΝίλ ζει με την Κρις, μητέρα της και διάσημη ηθοποιό, σε ένα ήσυχο προάστιο της Ουάσιγκτον. Όμως, τώρα τελευταία η Ρέιγκαν δεν αισθάνεται καλά. Παρουσιάζει περίεργα κι ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ανόρθωση του σώματός της από το έδαφος και άσκηση υπερφυσικών δυνάμεων. Οι γιατροί στους οποίους απευθύνεται για βοήθεια η απελπισμένη μητέρα σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους, αδυνατώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο. Τότε, η Κρις παίρνει την απόφαση να ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας και συγκεκριμένα συναντά τον πατέρα Κάρας, που είναι παράλληλα και ψυχίατρος. Όταν ο τελευταίος αντικρίζει τη Ρέιγκαν, συνειδητοποιεί ότι η νεαρή κοπέλα είναι δαιμονισμένη, έχοντας καταληφθεί από ένα τρομακτικό δαιμονικό πνεύμα. Τότε, ο πατήρ Κάρας αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πατρός Μέριν, ειδικού σε ζητήματα εξορκισμού, προκειμένου να απαλλάξουν το άτυχο κορίτσι από τον δαίμονα. Ο γηραιός πατήρ Μέριν δέχεται, και ο εξορκισμός αρχίζει…

TRAILER NEW STAR

https://www.youtube.com/watch?v=HxAJqjtX4rQ

IMDB

https://www.imdb.com/title/tt0070047/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_8_nm_0_q_THE%2520EXORC

O Γουίλιαμ Φρίντκιν σε συνέντευξή του για την ταινία του «Ο Εξορκιστής»

https://www.youtube.com/watch?v=poI8YPi4pKM

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=6XuB8DJ0AI8

Το αρχικό teaser trailer της ταινίας ήταν ασπρόμαυρο και δεν περιείχε τίποτα άλλο πέρα από κάποιες εικόνες ενός δαίμονα, με την εικόνα να αναβοσβήνει πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό το βίντεο απαγορεύτηκε σε πολλούς κινηματογράφους, καθώς κρίθηκε πολύ τρομακτικό.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από ένα μυθιστόρημα και το μυθιστόρημα από μία αληθινή ιστορια

Το μυθιστόρημα του William Peter Blatty βασίζεται σε έναν πραγματικό εξορκισμό ενός αγοριού με το ψευδώνυμο Roland Doe και είχε λάβει χώρα το 1949. Η ιστορία αυτού του παιδιού είχε γίνει είδηση και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του συγγραφέα, ο οποίος φοιτούσε τότε στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

10+1 σκηνές που σοκάρουν
Στο ημισκότεινο δωμάτιο, από το τρανζίστορ ακούγεται η φωνή της Ρίτας Σακελλαρίου να τραγουδά «Ιστορία μου, αμαρτία μου». Ο ιερέας Ντέμιαν Κάρρας έχει πάει να επισκεφθεί την υπερήλικη μητέρα του. «Ντίμι, κάτι έχεις. Κάτι σε απασχολεί», του λέει. Ο ίδιος προσπαθεί να την καθησυχάσει. Σε λίγο θα φύγει για το σπίτι των ΜακΝίλ, όπου θα ξεκινήσει ο εξορκισμός της μικρής Ρίγκαν. Σαν να ξέρει τι τον περιμένει…

1. Ο τρόμος ήταν αληθινός

Ο Φρίντκιν ήταν εμμονικός με την αποτύπωση του τρόμου στα πρόσωπα των ηθοποιών που έπαιζαν στον «Εξορκιστή». Για να έχει εγγυημένο αποτέλεσμα, ο σκηνοθέτης είχε πάντα μαζί του ένα αληθινό όπλο, γεμάτο άσφαιρα. Πριν από κάθε σκηνή ακραίου φόβου, πλησίαζε τον/την ηθοποιό και πριν φωνάξει «action», πυροβολούσε πίσω του, με τις κάμερες να αποτυπώνουν αληθινή έκπληξη και φόβο. Ο ηθοποιός Τζέισον Μίλερ -έπαιζε τον ιερέα Ντέμιαν Κάρρας- έλεγε αργότερα ότι «ο Φρίντκιν είναι παλαβός. Πυροβολούσε πίσω από τα κεφάλια μας για να βγάλει έκπληξη».
Δεν χρησιμοποιούσε μόνο όπλο, βέβαια, ο Φρίντκιν. Πριν από την τελευταία σκηνή του εξορκισμού, ο σκηνοθέτης ήταν δυσαρεστημένος με την απόδοση του ηθοποιού Γουίλιαμ Ο’Μάλεϊ και, αφού τον κάλεσε στην άκρη να μιλήσουν ιδιαιτέρως, τον ρώτησε: «Με εμπιστεύεσαι;» Ο ηθοποιός τού απάντησε θετικά και ο Φρίντκιν του άστραψε ένα δυνατό χαστούκι στο πρόσωπο. Αμέσως φώναξε «action». Στη σκηνή, τα χέρια του Ο’Μάλεϊ τρέμουν. Τώρα, ξέρετε γιατί.
Ορισμένες φορές, οι κάμερες αποτύπωναν και αληθινό πόνο, αληθινές κραυγές αγωνίας. Οπως συνέβη με την ηθοποιό Ελεν Μπέρστιν που έπαιζε τη μητέρα της δαιμονισμένης Ρίγκαν. Στη σκηνή που η Ρίγκαν καταλαμβάνεται από τον δαίμονα, η μητέρα της τρέχει για να τη σώσει, αλλά καταλήγει βίαια στο έδαφος ουρλιάζοντας. Δυστυχώς, αυτές οι κραυγές πόνου είναι αληθινές. Η ηθοποιός χτύπησε τον κόκκυγά της με δύναμη, καθώς το συνεργείο την τράβηξε από το καλώδιο όπου ήταν δεμένη με παραπάνω δύναμη, κάτι που οδήγησε σε (μόνιμο) τραυματισμό της στη σπονδυλική στήλη. Ο Φρίντκιν ξετρελάθηκε από τον ρεαλισμό της σκηνής και αποφάσισε να κρατήσει τις αληθινές κραυγές της Μπέρστιν.
Κάτι ανάλογο έπαθε και η 13χρονη Λίντα Μπλερ, η οποία έπαιζε τη δαιμονισμένη Ρίγκαν. Στη σκηνή που το κρεβάτι της τρέμει και χοροπηδά, η Μπλερ είναι δεμένη σε αυτό και το τράνταγμα είναι τόσο βίαιο που ραγίζει τη σπονδυλική της στήλη. Αμέσως μετά, θα διαγνωστεί με σκολίωση. Και εδώ, ο Φρίντκιν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις αληθινές κραυγές της Μπλερ.

2. Κρυφά μηνύματα

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να αποκαλυφθεί ότι η ταινία έχει κρυμμένα -ή όχι και τόσο- υποσυνείδητα μηνύματα και εικόνες. Η πιο διάσημη από αυτές είναι η -τετράκις εμφανιζόμενη- τρομακτική εικόνα του δαίμονα ο οποίος έχει καταλάβει τη μικρή Ρίγκαν. Το πρόσωπο του δαίμονα είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Αϊλίν Ντιτζ. Πολλοί, ωστόσο, τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν είναι ακριβώς υποσυνείδητη, καθώς δεν είναι κρυμμένη, αλλά ορατή για ένα δευτερόλεπτο.
«Αν το βλέπεις, δεν είναι υποσυνείδητο μήνυμα», λένε. Πάντως ο Φρίντκιν, σε ντοκιμαντέρ που έκανε πριν από μερικά χρόνια για την ταινία, αποκάλυψε ότι έχει προσθέσει υποσυνείδητα μηνύματα/παραπομπές σε σκηνές της ταινίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έβαλε τους ηθοποιούς -και δη τον ιερέα- να ανεβαίνουν τη σκάλα προς το δωμάτιο της Ρίγκαν, αργά, σαν να κουβαλούν ένα βάρος, ως μια παραπομπή στον Χριστό που ανεβαίνει τον Γολγοθά, ή που ανέρχεται στους ουρανούς.
3. Γυρίστηκε μέσα σε ψυγείο
Είπαμε, ο Φρίντκιν ήταν εμμονικός με τη λεπτομέρεια. Αυτό το απέδειξε -ξανά- όταν, για να πετύχει μια σκηνή στη διάρκεια του εξορκισμού, όπου φαίνονται οι ανάσες των ηθοποιών, μετέτρεψε το δωμάτιο της Ρίγκαν σε ψυγείο. Κυριολεκτικά. Στο πλατό μεταφέρθηκαν τέσσερα γιγαντιαία κλιματιστικά που δούλευαν για μια νύχτα, μέχρι το δωμάτιο να φτάσει σε θερμοκρασία μεταξύ -30 και -40 βαθμών Κελσίου. Οταν ξεκίνησε το γύρισμα στο δωμάτιο, ο αέρας ήταν τόσο κρύος που δεν φαίνονταν απλώς οι ανάσες τους. Οσοι έμπαιναν ιδρωμένοι, έβλεπαν τον ιδρώτα να παγώνει πάνω στο δέρμα τους, ενώ το γύρισμα χρειάστηκε να διακοπεί όταν… χιόνισε στο δωμάτιο.

4. Η παράξενη φωτιά

Το σκηνικό όπου γυρίστηκαν οι εσωτερικές σκηνές του «Εξορκιστή», δηλαδή το σπίτι των ΜακΝίλ, ήταν «πυρίμαχο», υπό την έννοια ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Με τους προβολείς να είναι οι κύριοι «ύποπτοι» συνήθως για τις πυρκαγιές σε σκηνικά, ο Φρίντκιν είχε φροντίσει να έχει προσθέσει κλιματιστικά σε κάθε προβολέα για να αποφύγει την υπερθέρμανση και άρα την πυρκαγιά. Αυτό που δεν μπόρεσε να προβλέψει, ωστόσο, ήταν ότι ένα πουλί θα έμπαινε στον κλειστό χώρο του σκηνικού, θα κρυβόταν σε ένα κουτί με καλώδια, θα προκαλούσε βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά που θα έκαιγε ολόκληρο το σκηνικό, εκτός από το δωμάτιο της Ρίγκαν, που έμεινε άθικτο.[…]

Written by: Sin Radio

Sin Radio
0%